Sushi med hästkött: stor handel med hästar som exporteras med flyg har avslöjats

av Titti Carlberg

18 Maj 2023

Sushi med hästkött: stor handel med hästar som exporteras med flyg har avslöjats
Advertisement

En av de viktigaste sätten att lära sig om andra länders kultur är att smaka på deras typiska maträtter och inhemska produkter. Mat kan avslöja en hel del om en befolkning. Sushi är en rätt som de senaste åren har fått mer och mer resonans: ris, fisk och tång. En rätt som kan tyckas enkel, men som istället döljer en mycket komplex tillagning. Det har dock visat sig att andra sorters djur också används som ingrediens i denna maträtt och de sätt de behandlas på verkar inte följa lagarna.

En undersökning har visat en brännande sanning, nämligen att det finns en stor handel med franska hästar som exporteras till Japan för att bli sushi. Låt oss se mer detaljerat på detta.

via Radio France

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Hugo Clément, programledaren för programmet Sur le Front avslöjade under en sändning en sak som hittils har varit en hemlig aktivitet angående fransk jordbruksexport, som visar att Frankrike exporterar levande hästar till Japan för att användas till sushi.

Hästsushi som kommer att kallas för basashi är en extremt lyxig maträtt, som kommer att kosta upp till 200 euro per kilo. Just för att det är nödvändigt att köpa djuren från ett annat land för att kunna producera det och den största exportören är Kanada, omedelbart följt av Frankrike. Det som skandaliserar är inte så mycket exporten av hästar, utan hur de behandlas under transporten.    

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Hugo förklarade att hästarna gör en lång resa på 16 timmar, non-stop, flygplanen proppas fulla med cirka 120 hästar i varje, med avgång från Châteauroux flygplats. Normalt ska varje djur ha en paus var åttonde timme under en resa. Enligt djurskyddsföreningen genererar dessa långa resor en enorm stress för hästarna som är känsliga för buller. Varje år utsätts omkring tusen hästar för denna procedur.

Webbanvändare är upprörda över detta, de begär att denna plåga för dessa försvarslösa djur omedelbart måste upphöra, och kräver att bashasi måste avskaffas. Bland de främsta kritikerna finns Brigitte Bardot som flera gånger har försökt motsätta sig denna praxis genom att skicka klagomål till de viktigaste franska statliga organen.

Vad tycker du?

Advertisement