Det japanska flygbolaget säljer förstaklassbiljetter till underpris

av Titti Carlberg

23 April 2023

Det japanska flygbolaget säljer förstaklassbiljetter till underpris
Advertisement

Det kan hända att man medans man utför sitt jobb råkar göra ett litet misstag utan att man ens lägger märke till det. I många fall är misstaget lätt att åtgärda, i andra kan det verka oöverstigligt. Men när en anställd i ett stort företag gör det kan misstaget orsaka en enorm pengaförlust.

Det var vad som hände på ett av Japans stora flygbolag, som förlorade en stor summa pengar på att de sålde förstaklassbiljetter till ett otroligt lågt pris, på grund av ett valutaomräkningsfel. Låt oss se vad som hände.

via MSN

Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

All Nippon Airway (ANA), ett av Japans största flygbolag, gjorde ett allvarligt misstag när de släppte biljetter för den rutt som går från Indonesiens huvudstad Jakarta till Japan, och därifrån vidare till New York och retur. Faktum är att det hade skett en kraftig devalvering av priserna, vissa av kunderna kunde säkra en plats i business class till priset av 300 dollar istället för 10.000. En resenär betalade 890 dollar för en förstaklassbiljett tur och retur från Jakarta till Karibien via Tokyo och New York, det ursprungliga priset var 16.300 dollar.

Men hur kunde det vara möjligt?

Flygbolaget själv förklarade att felet inträffade på deras vietnamesiska webbplats, det hade uppstått ett misstag i valutaomvandlingen. Ett beslut togs senare om huruvida de skulle debitera extra eller inte för dem som hade bokat sin biljett till det betydligt lägre priset, skulle förlängas. Men de som redan hade avslutat sin resa skulle inte debiteras några extra avgifter.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Ett litet misstag som kunde ha stått flygbolaget dyrt, eftersom en stor mängd biljetter såldes till ett betydligt lägre pris än det ursprungliga: business classe som har priser från 8.300 dollar till 10.400 dollar såldes för nästan ingenting, det vill säga mellan 300$ och 550$.

Vad tycker du om detta? Hur tycker du att flygbolagen ska bete sig i sådana här fall?

Advertisement