Disneylands första besökare vann en inträdesbiljett som var giltig för alltid: han har använt den i 63 år

av Titti Carlberg

10 Oktober 2023

Disneylands första besökare vann en inträdesbiljett som var giltig för alltid: han har använt den i 63 år
Advertisement

Om det finns en plats där barn och vuxna kan resa in i en magisk värd så är det utan tvekan Disneyland. Nöjesparken par excellens låter dig utforska oförglömliga attraktioner och träffar karaktärerna från berättelserna som Disney gett oss genom åren.

Alla känner inte till att, om det för många förblir en dröm, för en ung kille från Long Beach, Kalifornien, blev drömmen verklighet 1955. Och det förblev så under hela hans liv. Här är berättelsen om Dave MacPherson, den första Disneylandbesökaren som vann en livstidsbiljett.

Advertisement

Disneylands första besökare vann en livstidsbiljett: berättelsen om Dave MacPherson

Disneylands första besökare vann en livstidsbiljett: berättelsen om Dave MacPherson

Loren Javier/Flickr

Det är i juli 1955 och Dave Macpherson är en 22-årig student vid Long Beach State College. Den 17 juli öppnar Disneyland för kändisar och Disneyfamiljen, ett evenemang som Dave följer med stort intresse på tv. Den unge mannen bestämmer sig sedan för att bli den första medborgaren att gå igenom grinden till världens första Disneypark.

Uppdraget är inte enkelt: parken öppnar för allmänheten den 18 juli och det är bråttom. Dave lämnar Long Beach tidigt och kör till parken i Anaheim i Kalifornien på sin motorcykel. Han börjar köa klockan två på morgonen och blir därmed den första att köpa inträdesbiljetten till Disneyland. Dave presenteras sedan som den första besökaren och får också chansen att träffa Walt Disney men, eftersom han måste tillbaka till skolan, har han tyvärr inte tid med det.

Men hur förvandlades den första inträdesbiljetten till en livstidsbiljett till Disneyland?

Dave minns inte exakt när, men han inser snart att han har vunnit en livstidsbiljett som den första besökaren till Disneyparken. Biljetten ger fri tillgång till alla Disneylandsparker för honom själv och tre gäster, när som helst och hur ofta han vill. Från det ögonblicket börjar Dave dra nytta av sin livstidsbiljett, inte bara i Kalifornien, utan också i Disneyparkerna i Florida och Paris.

Advertisement

Dave och hans kärlek till Disneyland: en väl använd livstidsbiljett

Allt eftersom tiden går tar Dave Macpherson examen från college och blir humorkrönikör på en lokaltidning i delstaten Utah. Ändå tröttnar han aldrig på Disneyland. Varje år använder han sin livstidsbiljett för att besöka nöjesparken i Kalifornien och, varför inte, andra parker i USA och Europa.

Genom åren delar den första Disneylandbesökaren sin upplevelse med hustrun Wanda och vännerna Martha och Joe Ortiz. Dessutom var Joe också närvarande den 18 juli 1955, men på den tiden kände han inte mannen som skulle bli hans bästa vän.

pexels

pexels

Daves sista besök på Disneyland går tillbaka till 2018. Den unge mannen som hade köat mitt i natten för att få den första biljetten till Disneyland är nu 85 år gammal, men han slutar inte ha roligt på den plats som gjorde honom till en riktig kändis. Tyvärr avled Dave 2018 och lämnade ett stort tomrum hos sina nära och kära, och hos hans vänner. Men hans historia lever vidare som en bestående hyllning till den legendariske nöjesparken och drömmarnas kraft som Disneyhistorier skänker oss, överskrider åren och når oss.

Advertisement