Hon bor i en båt på kanalen eftersom hon inte får ta något bostadslån: "det blir billigare"

av Titti Carlberg

25 April 2023

Hon bor i en båt på kanalen eftersom hon inte får ta något bostadslån: "det blir billigare"
Advertisement

Det är inte alla som drömmer att bo i en traditionell lägenhet, medan många, även om de skulle vilja, inte har råd. Situationer och önskemål hos var och en av oss är extremt subjektiva och bör hanteras med största bästa möjlighet, utöver förväntningarna. Det finns de som lyckas hitta alternativa lösningar som är idealiska för dem genom att göra det bästa av de resurser de har till hands.

En av dessa är en engelsk kvinna som har bott de senaste åren på en båt som är drygt 21 meter och lever ett liv som hon definierar som extraordinärt.

via The Sun

Advertisement

Elizabeth Earle, är en 35-årig frilansförfattare och illustratör, som inte har en fast lön, vilket hindrar henne från att bli godkänd för ett bostadslån. Tack vare det fick hon en idé som kan verka lite bisarr, men som gjorde det möjligt för henne att hitta ett boende som är billigare än ett hus.

"När jag bodde i Australien år 2017, träffade jag två amerikanska bröder som hade bott på en segelbåt och seglat runt hela världen under 10 års tid, de hade dessutom skapat innehåll som de publicerade. Emellanåt letade de efter besättning och frågade mig om jag skulle gilla att segla med dem tillSydafrika och Brasilien. Jag accepterade direkt" berättar Elizabeth. "Jag tänkte 'det kan jag klara'. Jag kommer att bo på en båt."

Kvinnan ville köpa en segelbåt för de 8.000 pund hon hade på banken, men de räckte inte. För att nå det nödvändiga beloppet, lika med dubbelt så mycket av hennes besparingar, var hon tvungen att sälja allt hon ägde.

"Jag flyttade till Karibien, renoverade båten och adopterade en herrelös hund som hatade att segla. Jag var tvungen att välja mellan båten och hunden, göra mig av med hunden och fortsätta segla jorden runt. Jag valde att behålla hunden."

Earle sålde båten och återvände till England där hon förälskade sig i kanalbåtar och köpte en för 3.800£.
"Det tog mig två år att renovera den och sedan bodde jag ett år på den innan jag sålde den för 22.500 pund."
Efter flera missöden landade Elizabeth i det som är hennes nuvarande hem, en båt från tjugotalet som är 21 meter lång.

"Jag äger nu en del av kanalens historia. Jag köpte den av en kompis till mig och betalade totalt 35.000 pund för den. Dess officiella namn är Malvern, men jag kallar henne för Maggie för att hon är så vänlig. Jag tror att bolåneprocessen gynnar människor som har ett stabilt arbete, en garanterad lön från en arbetsgivare eller om man är gift eller sambo. Den gynnar inte en 30-årig egenföretagare, ensamstående konstnär från Midlands."

Advertisement

Enligt kvinnan är hyrorna i England på tok för höga, ouppnåeliga jämfört med hur de var på hennes föräldrars tid. 

"Fler och fler unga människor letar efter alternativa sätt att leva, oavsett om det är på en motorbåt, i en skåpbil eller på en segelbåt. Jag vet att detta verkligen låter löjligt, men möjligheterna är oändliga. Det finns många saker man behöver för att kunna bo på en båt. Man kan välja mellan att bo i en turisthamn eller på The Cut: det är vad vi kallar kanalen. Man måste flytta varannan vecka, men man bor gratis. Man behöver inte betala någon hyra eller annat. Det är en svårare livsstil genom att man är tvungen att resa."

De enda utgifter som Elizabeth har är obetydliga, vilka handlar om licensen som uppgår till cirka 650 pund var sjätte månad, utöver 350£ var tredje månad för diesel och kol, som kostar 8 pund per påse, vilket hon köper var tredje dag.

"Jag betalar även cirka 100£ om året i försäkring. Om jag kolliderar med en annan båt är jag täckt, men inte om min båt sjunker."

För henne är livet på en båt så mycket mer spännande än ett vanligt liv: "Jag vill bara leva ett extraordinärt liv och om möjligheten dyker upp hittar jag ett bra ställe att bo på, oavsett om det är en fyr, ett slott eller vad som helst."

Vad tycker du om hennes val? Skulle du vilja bo på det sättet?

Advertisement