Mamman tycker att det är "onödigt" att uppfostra barnen och hon lär dem svära

av Titti Carlberg

27 Februari 2023

Mamman tycker att det är "onödigt" att uppfostra barnen och hon lär dem svära
Advertisement

Varje mamma bestämmer själv vilken metod de ska använda för att fostra sina barn och hur de ska lära dem ett korrekt uppförande. Som regel får barnen regler som de måste respektera, tider för sänggåendet, indikationer på hur de ska sitta vid matbordet och det rätta sättet att uttrycka sig och tala.

Alla följer dock inte samma metod och en kvinna sticker ut på ett särskilt sätt. Hon har valt att öppet gå emot trenden och bestämt sig för att lära sina barn att svära.

via Indipendent

Advertisement

Luana Ribeira, 41, är en trebarnsmamma från Wales, som inte förmedlar de klassiska och traditionella läror som är typiska för barnuppfostran. Enligt kvinnan borde barn faktiskt lära sig att tänka i total självständighet och att fatta beslut själva utan att hon ska behöva göra det åt dem.
Ribeira är till exempel emot att sätta strikta regler för deras sänggående: Seren, Electra och Celyn, 12, 13 och ett år gamla, går och lägger sig när de finner det lämpligt utan ett bestämt klockslag.

Inte nog med det: Luana uppmanar sina barn att uttrycka sina känslor med de ord de föredrar, utan att utelämna svordomar eller färgade termer. Hon är därför inte emot att de använder ett fult språk, om det gör det möjligt för dem att kommunicera hur de känner.
"Jag tycker att det är onödigt att uppfostra barn till att bli lydiga, vi bör uppfostra dem till att lyssna på deras egna sinnen, ifrågasätta världen runt dem och inte bara blint acceptera det de får höra."

Advertisement

Hennes alternativa metod har gett henne mycket kritik, men Luana verkar inte ha något emot det: "Jag ägnar mig inte så mycket åt uppmärksamhet mot mig eller vad andra människor tycker om mig, det är inget som berör mig. Mina barn kallas 'vilda' och 'rebeller', men jag antar att det är för att jag ger dem frihet och låter dem fatta egna beslut. Jag är nöjd över att jag uppfostrar barn till 'vildar' som kan tänka själv".

Angående tillåtelsen att svära förklarar kvinnan: "Det jag lär dem är att det inte är själva svordomsordet som är 'dåligt', utan avsikten bakom det. Till exempel, om de har skadat sig och uttrycker en svordom över det, frågar jag om de är okej. Om de spelar tv-spel och en förbannelse kommer ut från deras mun, medan de är fulla av adrenalin när de försöker vinna spelet, betyder det inget för mig. Men om de skulle använda samma ord med onda avsikter eller för att förolämpa någon, skulle jag absolut skälla ut dem. Men det händer aldrig, vilket innebär att de har lärt sig förstå skillnaden."

I vilket fall som helst är hennes barn medvetna om att detta språk inte accepteras i vissa sammanhang, som i skolan eller framför främlingar.

"Jag låter dem vara uppe så länge de vill men de får själva ta itu med konsekvenserna nästa dag. Jag är starkt emot att framkalla ett barns beteende genom rädsla. På detta sätt döljer de inget för mig och jag vet alltid vad som händer inom dem, utan att de känner sig dömda."

Vad tycker du om hennes uppfostringsmetod?

Advertisement