På detta japanska tåg använder de överbliven ramen-buljong och tempuraolja som bränsle

av Titti Carlberg

31 Januari 2023

På detta japanska tåg använder de överbliven ramen-buljong och tempuraolja som bränsle
Advertisement

Mänga människor älskar att resa med tåg eftersom det jämfört med andra sätt är mer avkopplande, resenären kan framför allt läsa, arbeta vid datorn, sova eller till och med njuta av de spännande landskapen som tåget korsar. De rutter som dessa transportmedel kör kan vara extremt långa och följaktligen är det stora mängder bränsle som förbrukas.

För detta japanska tåg används dock ett alternativ till bränsle: överbliven ramen-buljong används som drivmedel. Detta minskar även på matavfallet.

via Ana

Advertisement

Järnvägen i japanska Amaterasu korsas av ett turisttåg som låter resenärer njuta av det extraordinära landskapet som visar några glimtar av Miyazaki. Även själva transportmedlet är fullt av egenskaper som gör det unikt, som dess rosa färg, avsaknaden av tak och framför allt av att personalen blåser såpbubblor under resans gång.

Nu har dock ett nytt element introducerats som gör detta tåg ännu mer otroligt. De har ersatt konventionellt bränsle med ett annorlunda biodiesel, närmare bestämt överbliven buljong från ramen (en traditionell japansk soppa). När tåget passerar lämnar det inte längre en skarp lukt av gas, utan en mycket söt och läcker arom.

Europa och USA tillverkas biodiesel av raps eller vegetabilisk sojaolja. Japansk industri undviker dock att konkurrera med livsmedelsproducenter om resurser och använder sig istället av överbliven matolja eller matrester, som i det här fallet är buljong.

Advertisement

För att skapa detta alternativa bränsle har Amaterasus järnvägslinje samarbetat med företaget Nishida Logistics, som har skapat ny biodiesel för sina lastbilar. Men när det gäller det drivmedel som används för detta tåg skapades en blandning som består av spillolja som används för tempura (en typ av japansk stekning) och överbliven ramen-buljong. Nackdelen med detta bränsle är att det bara kan lagras i två månader, inte mer, varefter det blir oanvändbart.

Det har visat sig att tack vare detta nya bränsle kan tåget bära vikten av 60 passagerare och två vagnar i uppförsbacke.

En riktigt intressant uppfinning, eller hur?

 

Advertisement