Hon kan inte glömma förolämpningen från sin förre detta lärare: "Ord kan verkligen förgöra"

av Titti Carlberg

28 Januari 2023

Hon kan inte glömma förolämpningen från sin förre detta lärare: "Ord kan verkligen förgöra"
Advertisement

Åren i skolan markerar oundvikligen de ungas väg och bestämmer deras framtida väg, inte bara på det kunskapsmässiga planet utan även på det personliga. Skolmiljön är inte alltid ett trevligt minne i förre detta elevers medvetande och en del av dem har fortfarande, i medvetandet, de episoder, omständigheter och ord som har präglat dem över tid. 

En ung kvinna vill till exempel skicka en vädjan via sin TikTok-kanal, som uppmanar lärare att inte bete sig på samma sätt som hennes lärare gjorde.

via elysemyers/TikTok

Advertisement
elysemyers/TikTok

elysemyers/TikTok

Lärarens roll är utan tvekan mycket känslig: att hantera unga sinnen är ett stort ansvar och det är viktigt att de vet hur man uppmuntrar eleverna utan att få dem att känna sig, på något sätt, fel eller att de inte klarar kraven som ställs på dem. Elyse Myers, vill på sitt TikTok-konto, berätta att hon efter 17 år fortfarande minns orden som hennes lärare sa till henne, ord som har ärrat henne för livet. Kvinnan delar sin dåliga erfarenhet för att nuvarande lärare inte ska göra samma misstag: att tilltala eleverna på ett förolämpande sätt, eftersom det kan skapa ett livslångt känslomässigt trauma.

Elyse var bara 11 år gammal när hon fick en elak kommentar om sitt utseende från en lärare: "Som barn, särskilt när jag gick på mellanstadiet var jag lite rund, vilket är ett snällt sätt att beskriva mig på. Det finns mer lämpliga annorlunda termer... rolig, söt, bestämd, sarkastisk, kvick, smart och krullhårig, men av alla dessa sätt för att beskriva mig, höll folk bara fast vid min kroppsstorlek.

Advertisement
elysemyers/TikTok

elysemyers/TikTok

Meyer förklarar att hennes fysiska form inte var ett obehag för henne, förrän andra uppmärksammade henne på den. 

"Skämdes jag över min kropp? Nej, men det verkade som att den var ett problem för andra. Jag blev chockad över de andra barnens och de vuxnas beslutsamhet att se till att jag hela tiden var medveten om min kropp, att jag skulle förstå att jag var större än mina jämnåriga."

Kvinnan säger att hon förstår, nu när hon är vuxen, hur vissa typer av kommentarer säger mycket mer om den som uttalar dem, än om den de riktar sig till.

"En lärarvikarie hörde mig prata med en grupp elever om att jag ville bli cheerleader en dag. Tydligen kände han ett behov av att komma fram till oss, avbryta oss för att säga till mig.'Jag måste rädda dig från dig själv. Du skulle passa bättre i en kör eller i brottning, definitivt inte i en outfit för cheerleaders'", berättar Elyse. "Fräckheten hos en man som närmar sig en tjej som går i sjunde klass och kommenterar hennes utseende framför hennes kamrater är avskyvärd. Jag träffade den mannen i en timme när jag var 11 och nu är jag 28 år gammal, men jag försöker fortfarande glömma skadan som den meningen åsamkade mig." 

elysemyers/TikTok

elysemyers/TikTok

Meyer bjöd in vuxna människor att reflektera över vilka konsekvenser ett sådant uttalande kan få för unga barn: "Om du är vuxen, stå då på barnens sida. Om du är bland människor måste du förstå hur kraftfulla dina ord är. Med samma lätthet som du kan riva ner något tar det lång tid och mycket arbete att bygga upp igen. Det är anledningen till att jag vill att du är försiktig när du lär unga människor att älska sig själva, jag har själv lärt mig att uppfatta min kropp genom andras blickar, människor som inte uppskattar mitt utseende. Du måste vara försiktig med dina ord: vi måste lära oss att tala med vänlighet, att låta de se sig själva vackra och värda kärlek.".

Elyse lyckades till slut få rollen som cheerleader som hon ville, under sitt sista skolår: "Jag kände mig otrolig." Hennes klipp har fått miljontals visningar och lockat webbanvändarnas intresse för dess relevanta innehåll.

Vad tycker du om hennes historia?

Advertisement