En lärare döms för att ha klappat en elev på ryggen

av Titti Carlberg

06 April 2023

En lärare döms för att ha klappat en elev på ryggen
Advertisement

Lärarens är ett mycket komplext yrke. Eftersom de har att göra med unga sinnen som kommer att forma morgondagens samhälle, är det av just denna anledning viktigt att förstå hur man interagerar med dem för att kunna uppmuntra dem och driva dem att fullfölja sina drömmar. Men om lärarna förr kunde använda ett visst förtroende mot eleverna, kan de inte det i dag.

Faktum är att de pedagogiska modaliteterna har förändrats med tiden, det blev läraren som är huvudperson i vår berättelse, väl medveten om. Han anmäldes efter att ha gett en elev en vänlig klapp på ryggen.

via Actu

Advertisement
Province of British Columbia/Flickr - Not the actual photo

Province of British Columbia/Flickr - Not the actual photo

En 63-årig professor från Saint-Malo, en hamnstad i Bretagne i nordvästra Frankrike, såg att en av hans studenter inte fokuserade på provet hon hade framför sig. Av denna anledning närmade han sig studenten  och gav henne en klapp på ryggen för att uppmuntra henne att koncentrera sig på provet och inte på andra saker. Synd dock att det som för läraren verkade vara en vänlig gest misstolkades till den grad att han anmäldes för sitt beteende.

Under utredningen hördes alla elever som hade befunnit sig i klassrummet, vilka alla tog läraren i försvar och hävdade att gesten endast hade till syfte att säkerställa elevens koncentration på ett vänligt sätt: "det var inget hårt slag" och "det var med syftet att få tjejen att le och vara lite mer uppmärksam".

Lärarens advokat försökte på alla sätt och vis förringa handlingens allvar genom att understryka att gesten var utan illvilja och att den framför allt inte var för att göra narr av eleven"Visst, det kanske är en olämplig gest, men det handlar om en klapp på ryggen, något man kan ge vänner, det befann sig ännu en lärare i klassrummet, om det hade handlat om våldsamheter, hade han sett det och ingripit".

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Trots att det fanns vittnen som försvarade läraren, beslutade domaren att döma honom till att betala en betydande summa i böter eftersom "handlingen var avsiktlig, även om den utfördes på ett vänligt och skämtsamt sätt, den kunde ha skadat studentens integritet".

Vad är din åsikt om detta?

Advertisement