Läraren låter eleverna bära "anikopieringshattar" under proven

av Titti Carlberg

02 November 2022

Läraren låter eleverna bära "anikopieringshattar" under proven
Advertisement

Då och då kan det hända att studenter kommer till skolan utan att ha pluggat. Om det, den dagen, inte finns några uppgifter eller frågor skulle allt detta gå obemärkt förbi.

Problemen uppstår när de inte har pluggat till de skriftliga proven på gymnasiet eller universitetet. I dessa fall finns det bara en lösning för dem: att kopiera. Så fort klockan ringer börjar erövringen av platser, alla vill sitta bredvid de bästa i klassen, så att man kan kika på deras svar. Förhoppningen är att läraren inte ska märka det.

Den här läraren verkar ha hittat en briljant metod för att hindra hennes elever från att slänga en blick mot bänkgrannens prov. Faktum är att hon har skapat antikopieringshattar. Vad är det för något?

via New York Post

Advertisement

Mary Joy Mandane-Ortiz är lektor i maskinteknik på Bicol University of Engineering, på Filippinerna. Under alla sina år har hon sett många studenter kopiera, och hon har framförallt märkt att det finns många sätt att undvika att bli upptäckt. Just av den anledningen har hon kommit på ett knep som hindrar eleverna från att smygtitta på varandras svar. Detta är möjligt tack vare antikopieringshattar.

Det finns inte en enda typ av hattar utan det är olika "modeller" vars enda syfte är att beröva studenterna möjligheten att ha perifert syn. Det är hattar som hindrar ögonen från att titta åt sidan. Det enda sättet att kika på bänkgrannens prov är att vrida huvudet helt, men då blir man avslöjad. Dessutom låter hatten mycket när man rör på huvudet vilket fångar lärarens uppmärksamhet.

Det är inte första gången som en sådan metod används för att hindra studenter att kopiera. Faktum är att idén föddes i Thailand, där studenterna stödde idén att skriva prov med skygglappar.

Advertisement

Läraren förklarade att på så sätt har antalet elever som avslöjats för fusk minskat avsevärt, men framförallt har provresultaten förbättrats. Studenterna, som vet att det är omöjligt att kika på andras svar, engagerar sig mycket mer i studierna och förlitar sig uteslutande på sina egna förmågor. 

Har du någonsin kopierat under ett skriftligt prov?

Advertisement