"Jag jobbade i 6 veckor på en restaurang men fick bara en cent i lön"

av Titti Carlberg

01 December 2022

"Jag jobbade i 6 veckor på en restaurang men fick bara en cent i lön"
Advertisement

När man utför ett jobb gör man oftast sitt bästa. Man vill att arbetet ska vara oklanderligt, fritt från kritik, och man förtjänar framför allt att få betalt för utfört arbete. Bland alla olika jobb som finns över hela världen är det mest komplexa, i denna mening, servitrisjobbet, en servitris/servitör ägnar flera timmar åt att gå mellan matsalen och köket, i ett försök att göra alla matgäster nöjda.

Synd bara att de efter att ha tillbringat många timmar att servera vid bord får väldigt låga löner. Den här tjejen bestämde sig för att klaga över situationen  och visar sin lönecheck på sociala medier.

via lvndsmac/TikTok

Advertisement
lvndsmac/TikTok

lvndsmac/TikTok

Huvudpersonen i berättelsen heter Liny och hon är en 25-årig tjej som är känd på sociala medier under pseudonymen lvndsmac. På TikTok delar hon med sig av sin senaste lönecheck som visar hur mycket hon fick i lön efter sex veckors arbete. Totalt hade hon tjänat en cent efter att skatten hade dragits.

Minimilönen för de som får dricks i USA är 2,13 amerikanska dollar i timmen. Men i Tennessee dras federala- och socialförsäkringsskatter direkt från lönen. På detta sätt minskade Linys lön avsevärt, tills den blev nästan noll.

Det är inte känt hur många timmar hon arbetade under de sex veckorna, och inte heller hur mycket hon tjänade i dricks. I bildtexten till klippet, där hon visar upp sin lönecheck, uppmanar hon sina follower att ge lite extra till servitriserna/servitörerna, vilket antyder att det är svårt att klara sig på bara lönen.

 

Advertisement
lvndsmac/TikTok

lvndsmac/TikTok

Många användare har ställt sig på hennes sida och hävdar att även om de ger dricks är det också arbetsgivarens ansvar att garantera en skälig lön. 
"När någon tar din beställning och serverar dig din mat så utför de en service, om de gör det på ett utmärkt sätt, så förstår jag inte varför man inte ska dricksa dem", och "om du inte vill dricksa kan du gå till McDonalds för att äta".
Det fanns dock de som motsatte sig Linys begäran: "Jag har mina räkningar att betala, jag har inte råd att betala dina också" och "kritisera din arbetsgivare, inte matgästerna".

Vad tycker du? Gjorde hon rätt som offentliggjorde sin situation?

Advertisement