Modellen är för vacker för sociala medier: "de försöker förringa mig för min naturliga perfektion"

av Titti Carlberg

16 December 2022

Modellen är för vacker för sociala medier: "de försöker förringa mig för min naturliga perfektion"
Advertisement

Visst har vi alla, någon gång upplevt en touch av avundsjuka mot en attraktiv, manlig eller kvinnlig, kompis eller en som är fysiskt snygg, som drar till sig blickarna från både män och kvinnor. Hur många gånger har vi inte avundat supermodeller, skådespelare, idrottare och personliga tränare för deras vältränade kroppar? Hur pass ofta brukar vi inte stirra snett på en vän som kan ligga på soffan och lata sig samtidigt som hon vräker i sig godis utan att aldrig gå upp i vikt?

När det är naturen som har en del i det, som skänker perfektion åt ett fåtal människor och brister till alla andra, är liknande känslor fullständigt naturliga: det viktiga är att man är medveten om vad man känner så att avundsjukan inte blir överväldigande och man börjar uttala kränkande attityder. De som är mer attraktiva har ingen skuld i det, de är helt enkelt bara mer tursamma eller har haft den riktiga viljestyrkan att uppnå den perfekta fysiska formen, vilken många av oss bara drömmer om.

Tyvärr är det inte alla som kan hålla huvudet kallt i dessa situationer, som det som hände i historien vi är på väg att berätta.

via Dailymail

Advertisement

Veronika Rajek är en vacker, blond, sprudlande 26-årig slovakisk modell, som har gjort en snabb karriär mot toppen. Det är oundvikligt att hon då och då utsätts för belackare, och det finns ofta någon som överdriver.

Kvinnan, finalist i Miss Slovakia 2016 och modell sedan unga år, är inte någon nybörjare när det gäller obehagliga omdömen. Faktum är att hon som barn fick smeknammnen "bord", "skrivbord" och "giraffen" på grund av sitt inte alltför välmående utseende och sin längd. Nu när hennes kropp äntligen har blommat ut i all sin skönhet får hon ständigt meddelanden fulla av hat på sociala medier. 

"De är avundsjuka på min naturligt vältränade kropp. Vissa människor flaggar mitt Instagram-konto för att de blir kränkta av mitt smala utseende, och på grund av det förlorar jag pengar och jobb" säger kvinnan, som skapade rubriker med sitt uttalande "livet är svårt för vackra människor".

Advertisement

Veronika har ofta varit tvungen att försvara  det naturligai sin skönhet från anklagelser om falskhet. Hon berättar dessutom att hon ständigt rapporteras på sociala medier för kränkande innehåll, trots att hon respekterar alla regler och undviker kontroversiella bilder. 

Det som gör henne mest ledsen är kommentarer från kvinnor som anklagar henne för att vara falsk och priviligerad. I verkligheten önskar hon bara att hon ska få dela med sig av sin idé om kroppspositivitet, på samma sätt som många kvinnor som inte är i form prisas för. "Jag tror att folk vill straffa mig för min framgång, men mitt utseende är naturligt" försvarar sig kvinnan, som säger att hon var tvungen att arbeta hårt för att nå sin avundsvärda position.

Även skönhet har sin baksida, verkar det som. Vi kanske alla borde lära oss att tänka mer på vad vi kan göra för att bli bättre, snarare än kritisera och förolämpa andra.

Advertisement