Hon bor i ett hus mitt i det isolerade Arktis tillsammans med 30 hundar: hennes berättelse förvånar

av Titti Carlberg

11 Juli 2023

Hon bor i ett hus mitt i det isolerade Arktis tillsammans med 30 hundar: hennes berättelse förvånar
Advertisement

Att föreställa sig att leva i total isolering, mitt i den mest extrema kylan och på en avlägsen plats i världen, det kanske kan tyckas fascinerande, men för många också ganska skrämmande. För många, men inte för henne: i den här artikeln ska vi berätta historien om en ung italiensk kvinna som vid en viss tidpunkt i sitt liv bestämde sig för att flytta till Polcirkeln och leva en verkligt alternativ tillvaro. Hennes ovanliga val är dock baserat på en mycket specifik anledning: låt oss ta reda på den tillsammans.

via L'Adige

Advertisement
pxfuel

pxfuel

Chiara Viganò, ursprungligen från Trento, Italien, tog ett extremt men modigt beslut: att överge allt och flytta till polcirkeln, till de norska öarna Svalbard.

Definitivt inte ett nytt liv i Bora Bora eller i något paradis vid havet fullt av alla nödvändiga bekvämligheter, men Chiaras speciella val har mycket specifika skäl. För sitt uppehälle arbetar kvinnan som guide för hundspannturer, turer över de snötäckta stigarna som hundarna känner igen tack vare deras otroliga luktsinne.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

På denna plats som är utsatt för frekventa vindstormar har Chiara hittat sin dimension. För att vänja sig vid det iskalla klimatet och en helt annan livsstil, har hon nu tillbringat en lång vistelse vid polcirkeln och lärt sig att stå emot vädret och ensamheten.

Efter sju år som anställd inom försäkringssektorn flyttade hon till södra Norge där hon fick anställning som personlig tränare, därefter tog hon beslutet att prova bo i det avlägsna Arktis i ett år.

SATS Madla/Facebook

SATS Madla/Facebook

Från början var tanken att bo där i bara ett år för att experimentera en ny upplevelse. Efter en semester bestämde hon sig dock för att stanna och utföra den frivilliga verksamheten i nära kontakt med hundar. Genom att befinna sig så långt från bebodda centra, utan rinnande vatten, mötte hon många svårigheter till en början, men detta hindrade henne inte.

Hon blev snabbt medveten om att detta nya liv, isolerat och i sällskap med trettio lojala fyrbenta vänner, var detta det rätta valet för henne. Imponerad av hundarnas skönhet och förmågor, som hon kallar "trettio själar", med olika personligheter, bestämde hon sig för att stanna av en specifik anledning.

Chiara Viganò/Facebook

Chiara Viganò/Facebook

Deras förmåga att leva enkelt, hjälpa varandra och veta hur man överlever och arbeta under extrema förhållanden var en källa till stor inspiration för henne: ett sätt att lära sig knyta an till vild natur och även sätta sig själv på prov.

Tack vare sin pälsklädda följeslagare har Chiara lärt sig ta hand om sig själv, utvecklat en stark instinkt för självbevarelsedrift och övergett de djupt rotade och skenande "do-gooders" i det samhälle hon valt at överge och föredrar att stanna med de djur som fortfarande har mycket att lära henne.

Chiara tänker dock inte leva så här för alltid utan vill gärna träffa människor som liknar henne till sättet och som klarar att leva under samma förhållanden.
Skulle du klara det?

Advertisement