"Jag slutade mitt jobb i skolan, jag tjänar mer som bartender": en tidigare lärare ventilerar sig på sociala medier

Titti Carlberg

21 Oktober 2022

Advertisement

Det råder ingen tvekan om att utbildning är grundläggande och vi är alla överens om att skolan spelar en viktig roll om vi tänker på framtiden, vår egen och framför allt barnens. Av denna anledning, när vi väljer vilken skola vi ska skriva in barnen i, vill vi att det ska vara den bästa, när det gäller infrastruktur och lärare, som vi inte bara vill ska vara utbildade utan också att de ska arbeta med passion och kapabla att överföra passionen för lärdom till barnen.

Men tänker vi någonsin på lärarna? Oavsett om det är av yrke eller ett kall, lärarens arbete är aldrig ett enkelt jobb: håglösa eller distraherade elever, klagande föräldrar och krävande rektorer. För att inte tala om de korta arbetspassen eller de ständiga bytena av skolor. När det gäller detta är tyvärr hela världen ett land, även om varje stat har sina klyftor när det gäller utbildning.

via Newsweek

Advertisement

@emmtee23/TikTok

En förre detta lärare från Arizona, MT, berättar på TikTok, att hon var ledsen och arg över den ringa lön som hon fick som lärare. I en video som har fått många visningar berättade kvinnan att hon arbetade som lärare i en klass i årskurs fem i två månader, men gav upp yrket eftersom lönen var för låg, vilket tvingade henne att ta av sina besparingar medan många av hennes kollegor tog till ett andra arbete.

Eftersom hon inte ville göra karriär som lärare var hon på en anställningsintervju som bartender och när hon fick höra vilken lön hon skulle få blev hon chockad.
"Som bartender kan man tjäna 20 till 22 dollar i timmen. Just därför blir jag väldigt arg när jag tänker på att lönen för en lärare är 12 dollar i timmen", säger den unga kvinnan i videon. "Jag tjänade 12 dollar i timmen för att jobba på söndagar, jobba lördagar, jobba efter arbetstid och hantera en klass med 30 stycken tioåringar. En lärare får inget gratis. Jag kan inte fatta att jag skulle ha kunnat vara bartender hela den här tiden istället."

Pexels - not the actual photo

Reaktionerna från webbanvändarna var olika, några uttryckte solidaritet med den unga kvinnan, och de höll med henne om att en lärares lön borde vara högre. Andra klandrade istället kvinnan, som enligt deras mening borde ha informerat sig bättre om en lärares lön innan hon påbörjade den karriären. Ordförande för Arizona Education Associations Marisol Garcia sa att den unga kvinnans fall inte är isolerat och att många lärare lämnar karriären av samma anledning.
"Det är den här typen av människor som väljer detta yrke, människor som bara vill det bästa för gemenskap, som tror på möjligheten till förändring och litar på institutionen" säger hon. "Men tyvärr gör institutionerna just nu dessa människor besvikna och därför säger många lärare upp sig".

Det är tydligen inget bra ögonblick för lärare just nu. Vad tycker du om det?

Advertisement