Är det fel att spela tv-spel? Tvärtom: det förbättrar barnens intelligens, säger vetenskapen

av Titti Carlberg

08 Oktober 2022

Är det fel att spela tv-spel? Tvärtom: det förbättrar barnens intelligens, säger vetenskapen
Advertisement

Tv-spel, ända sedan de uppfanns, har det varit en populär sysselsättning för barn, om än lite mindre för deras mammor. Förr samlades grupper av barn på specifika platser för att tillbringa timmar framför konsolerna och utmanade varandra vem som kunde nå högsta poängen. Den tekniska utvecklingen har lett till förbättring av elektroniska spel genom att göra dem mindre och mer kompakta, vilket möjliggör att ha dem hemma.

Ofta klagar dock mammorna över att deras barn spenderar för mycket tid framför skärmen och tror att det inte är bra för dem. Nu har dock barnen en ytterligare anledning att spela på de olika konsolerna, eftersom forskning har visat att tv-spel förbättrar intelligensen.

via Nature

Advertisement
Pexels - not the actual photo

Pexels - not the actual photo

Forskningen har faktiskt visat att videospel kan erbjuda olika fördelar, eftersom de driver sinnet att alltid vara aktivt och att söka alternativa lösningar. Naturligtvis ska barnen inte sitta framför skärmen för länge och allt ska passa åldersgruppen.

Tv-spel har en positiv inverkan på barns intelligens, faktum är att studierna visade en ökning av deras IQ och deras kognitiva förmågor. Även om denna ökning är minimal, representerar den fortfarande en betydande upptäckt.

Studien utfördes av ett team forskare från Karolinska Institutet i Stockholm, Universitetet Vrije i Amsterdam och university of Duisburg-Essen (Tyskland). Forskningen utfördes på ett urval av nästan 10 000 barn (pojkar och flickor) i åldrarna 9 till 10.

De fick först genomgå psykologiska och kognitiva tester, därefter fick de fylla i svar på frågeformulär. Först fastställdes det att dessa barn i genomsnitt spenderade 2,5 timmar framför tv-spel och sociala medier. 

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Därefter följdes alla som besvarade frågeformulären av forskarna i 2 år. När denna tid hade passerat upprepades testerna. Uppgifterna visade att de som spelade tv-spel längst hade en ökning av intelligenskvoten med 2,5 poäng.

Dessa resultat visar att i motsats till vad man tidigare trott, förminskar inte videospel intelligensen utan bidrar till att öka den.

Vad tycker du om denna studie.

Advertisement