Hon har ett åtagande och kan inte stanna efter arbetstidens slut, hennes chef säger: "Du är inte professionell"

av Titti Carlberg

08 September 2022

Hon har ett åtagande och kan inte stanna efter arbetstidens slut, hennes chef säger: "Du är inte professionell"
Advertisement

Var går gränsen mellan arbets- och privatlivet?  I en ren teoretisk linje måste det vara just den som fastställer arbetstidens slut, såvida vi inte har slutfört alla uppgifter som tilldelats oss under dagen. Att sträcka sig över denna gräns bör vara ett undantag, inte en regel, men det är inte alla arbetsgivare som resonerar på detta sätt. En anställd berättade på Reddit det som hennes chef sa till henne om att hantera fritiden, vilket hon tyckte var helt oacceptabelt.

via Reddit

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

 "Jag fick höra att det var oetiskt av mig att ha fritidsåtaganden 20 minuter efter att min arbetstid var slut." är den otvetydiga rubriken på inlägget. "Förra veckan beslutade min chef att hålla ett möte klockan 16.15 på fredagseftermiddagen, vilket i sig är absurt, och när mötet pågick i mer än 45 minuter sa jag, 'jag är ledsen, men jag har planer och måste gå nu'."

Reaktionen från hennes chef var oförutsägbar: "Han meddelade oss att vi, vid behov, alltid ska vara beredda på att stanna en extra timme efter arbetstidens slut trots att våra timmar är från 9 till 17. Han sa också att vi bör överväga att alltid vara redo på att jobba 8 till 18 när det är mycket att göra." En ganska bisarr begäran från denna chef, eftersom en anställd får betalt enligt den tid som fastställts i kontraktet, resten av timmarna på dygnet är ledig tid.

"Ärligt talat kunde jag inte låta bli att skratta (jag stängde av ljudet på videosamtalet eftersom vi var i zoom) och sedan sa jag att jag tyvärr var tvungen att gå, eftersom det står i mitt schema att jag slutar klockan 17.00 och att jag har rätt att göra vad jag vill på min fritid. Jag sa att vi kunde fortsätta mötet på måndagsmorgonen, och att jag hoppades, för hans skull, att arbetsgivaren inte får höra talas om detta, för han bryr sig inte om vi slutar när arbetstiden är slut, så länge vi gör vårt jobb på den ordinarie tiden."

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Redditanvändarna kommenterade och bad om uppdateringar om hur allt slutade, de stödde helt författaren till inlägget. I uppdateringen skriver hon "Jag lämnade precis ett möte med honom och arbetsgivaren, som inte kände till något om vad som sagts på fredageftermiddagen, han hade medverkat bara för att han ville ha en input på ett projekt vi jobbar på. Så när mötet nästan var slut sa jag: 'Jo förresten, jag skulle vilja få ett förtydligande om en sak. Jag fick besked i fredags att mina timmar kommer att vara 8-18 istället för 9-17. Jag vill bara försäkra mig om att detta har fastställts skriftligt och att jag kommer få rätt kompensation för det'."

Arbetsgivaren blev förvånad"han förstod inte var detta kom från och min chef sa: 'vi kan ha ett möte senare för att diskutera det'. Han skickade sedan ett meddelande till mig och sa att det skulle ha varit bättre om jag först hade pratat med honom, snarare än direkt med arbetsgivaren, vilket jag fann roligt eftersom han hade varit så bestämd veckan innan. Han sa att jag undergrävde hans auktoritet, men jag svarade bestämt att om jag ska jobba 50 timmar i veckan vill jag ha det svart på vitt."

Slutligen tog hennes chef tillbaka sitt krav eftersom den anställde var fast besluten att hävda sina rättigheter. Hur hade du reagerat om du hade varit i hennes ställe?

Advertisement