En förare blir sanktionerad efter en video: han passerade för nära en grupp cyklister

av Titti Carlberg

30 April 2022

En förare blir sanktionerad efter en video: han passerade för nära en grupp cyklister
Advertisement

Smädelserna mellan bilister och cyklister hör till dagordningen på vägarna: cyklister som cyklar mot trafiken, förare som nästan snuddar vid cyklisterna med risk att de faller omkull och andra, mindre olycksamma, som skapar enkla meningsskiljaktigheter. Ett faktum som har utlöst många kommentarer från webbanvändare, som tog parti på motsatta sidor.

I England har en bilist fått böter och fråntagits några poäng från sitt körkort för att ha kört för nära några cyklister i hög fart, men det är många som inte håller med om att det är rätt.

via The Star

Advertisement

Händelsen delades på Twitter av en grupp poliser från Sheffield North West. I videon kan man se föraren av en Peugeot accelerera nära en grupp cyklister, passera dem i motsatt körfält, passera den vita linjen med däcken.

I det ögonblicket passerade männen på cyklarna på rad en bil som stod parkerad vid vägkanten. Viden spelades in av cyklisten som låg en bit bakom gruppen.

Detta "gav" föraren  böter på 417 pund och minus 5 poäng på sitt körkort.

När videon delades på sociala medier skrev den lokala polisen: "Om någon tycker att detta är ett acceptabelt sätt att köra, ta detta som en varning".

Enligt polisen skulle bilisten inte bara ha utsatt en cyklist för fara, utan hela gruppen cyklister. Trots att han såg dem cykla på rad bestämde han sig för att öka farten när han körde förbi dem.

"Om han hade hållit en låg hastighet som inte är lika riskfyllt eller åtminstone hållit sig i sitt körfält, skulle han inte bli förföljd".

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

De som motsätter sig detta beslut och kallar det "idiotiskt är Alliance of British Drivers, en frivilligorganisation som främjar brittiska förares intressen och bekymmer. Enligt organet undergräver beslutet att sanktionera mannen "domstolens och polisens trovärdighet".

För ABD skulle det vara "skrämsel": "Vi vet alla att det finns fanatiker som vill att alla förare ska stanna och böja sig för varje cyklist. Om polisen dumt nog väljer att stå på deras sida, kommer det att skada deras relation med allmänheten" säger de.

Många Twitter-användare höll med och hävdar att cyklisterna borde ha cyklat åt sidan när de såg den mötande bilen eftersom det fanns en parkerad bil i deras körfält.

Sheffield North West polisen svarade på anklagelserna enligt följande: "Om människor väljer att utsätta trafikanter för fara på grund av dålig körning, bör de komma ihåg att varje fotgängare, cyklist eller annan bilförare kan filma dem. Vi kan med glädje berätta att det blir konsekvenser när man utsätter en annan person för fara."

Vad tycker du? Vem har, enligt dig, rätt, bilföraren eller cyklisterna?

Advertisement