En mamma har tröttnat på att följa sin grannes dotter till skolan: "hur ska jag kunna säga nej?"

av Titti Carlberg

21 April 2022

En mamma har tröttnat på att följa sin grannes dotter till skolan: "hur ska jag kunna säga nej?"
Advertisement

Vänlighet är en av de viktigaste egenskaperna hos en person. Att vara artig och tillgänglig mot andra innebär att leva bättre med andra och vara medveten om att ha varit till hjälp eller gjort något bra. Väldigt ofta händer det dock att folk utnyttjar det och på så sätt ber om tjänster - som i det långa loppet - riskerar att bli irriterande.

En mamma berättade om sin "frustrerande "upplevelse på Mumsnet och bad medlemmarna på forumet om råd.

via MumsNet

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

Kvinnan har två barn, nio och sex år gamla. Hennes granne har också två barn, som vi kan kalla Jenny, 7 år och Davy, 4 år, för enkelhetens skull. Jenny är en förtjusande flicka, medan Davy något mindre. Kvinnans barn går inte i samma skola som grannens, och detta är viktig information. Faktum är att grannen har bett kvinnan flera gånger att följa Jenny till skolan.

Huvudpersonen i den här berättelsen har alltid visat tillgänglighet, så hon knackar på hos grannen för att hämta Jenny, men upptäcker ofta att flickan inte är klar för att gå till skolan, och orsakar därför en försening för familjen. De första gångerna har kvinnan väntat tålmodigt, men på den senare tiden kan hon inte förstå varför pappan - som arbetar hemifrån - inte kan följa dottern till skolan.

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

Kvinnan säger att hon gärna ställer upp för att följa Jenny till skolan när det är absolut nödvändigt, men inte varje dag. När hon har bett grannen om ett utbyte av tjänsten, har han gått med på det men ovilligt

Kort sagt, mamman vet inte hur hon ska säga till grannen att hon inte är tillgänglig eftersom hon inte vill förstöra grannsämjan. Hon frågar: "Skulle det vara orimligt att säga nej till eventuella framtida (icke-akuta) förfrågningar, och hur kan jag göra det genom att upprätthålla en tillräckligt bra relation så att vi kan fortsätta att be om tjänster i riktiga nödsituationer?".

Mumsnet-användarna har haft det svårt att ge användbara råd: de tror att det är svårt att få människor, som utnyttjar andra människors vänlighet, att ändra sig. Vi borde lära oss att säga nej lite oftare, men frågan kvarstår fortfarande: hur ska hon kunna säga nej utan att framstå som elak? Hur skulle du ha uppfört dig?

Advertisement