Hon avböjer ett prestigefyllt jobb på en bank för att bli influencer: historien om denna unga kvinna

av Titti Carlberg

14 April 2022

Hon avböjer ett prestigefyllt jobb på en bank för att bli influencer: historien om denna unga kvinna
Advertisement

Är det verkligen ett jobb att vara influencer? Vi är säkra på att många har ställt sig den frågan. I ett tidevarv av social kommunikation, där många människor bestämmer sig för att bygga upp ett virtuellt rykte som består av tusentals följare, möjliga sponsorer och utmärkta intäkter, är det verkligen inte en meningslös fråga.

Svaret kan vara, antingen positivt och negativt, mycket baserat på ens lyhördhet och åsikt, men en sak är säker: en aktivitet som influencer anses nu som ett yrke i alla effekter, välbetalt och i många fall till och med ganska eftertraktat. Och om du tänker på de negativa aspekterna av allt detta, kan historien som vi ska berätta för dig få dig att reflektera. 

Huvudpersonen är en ung tjej med examen i ekonomi, som talar sex språk och som har tagit ett bestämt beslut: att vägra en prestigefylld karriär i en bank för att bli influencer. 

Är det ett okonventionellt val? Ytligt? Låt oss ta reda på mer detaljer.

via Marie Claire

Advertisement

Hon heter Xenia Tchoumi, är 34 år gammal och för henne är influencer-jobbet ett kall. En italiensk-schweizisk modell, den här kvinnan har en examen i ekonomi och pratar flytande italienska, tyska, spanska, franska, engelska och ryska. Alla förutsättningar som skulle vara jättebra för en ung kvinna som är redo för en lysande karriär baserat på sina studier. Så mycket att hon direkt efter studierna fick ett jobberbjudande, som för många andra skulle vara en dröm.

Investmentbankir på den amerikanska bankjätten JP Morgan. Varje företagsutbildad eller expert på området är väl medvetna om vikten av att få en sådan möjlighet. Även Xenia var medveten om det, men trots det bestämde hon sig för att inte ta den. Hennes mål är faktiskt helt andra som hon har uppnått genom att prata mycket om sig själv.

Advertisement

"Alla som har en onlineplattform med följare anses vara en influencer, men nyanserna kan vara oändliga - förklarar hon - Någon kanske betraktar dem som svaga eller ytliga, men att generalisera på det här sättet är en underdrift. Vissa influencer är riktiga entreprenörer". 

Och Xenia hör till den kategorin. Med över 1,6 miljoner följare på Instagram, är hon en riktig kändis, och hon är mer än någonsin övertygad och nöjd över att hon gjorde rätt livsval. "Jag är fri att arbeta när som helst eller vilken dag i veckan som helst, jag är alltid ansluten och är ansvarig som en röst som kan höras eller läsas": dessa är för henne viktiga egenskaper för ett yrke som hon älskar.

Sedan Tchoumi startade sin blogg har vägen hela tiden varit uppåt. Fansen kom en efter en och den unga kvinnanhar också hållit motiverande offentliga tal  och deltagit i viktiga sammanhang om mode. "Jag öppnade mitt Instagramkonto och allt gick bra - fortsätter hon - så mycket att jag efter en kort tid började samarbeta med viktiga modehus och designers. Det som började som en hobby är nu ett heltidsjobb."

"Beständigheten är allt - specifierar Xenia - folk förväntar sig innehåll som publiceras varje dag, och du kan inte ta semester, det skulle vara ett stort misstag.

"Det är sant att jag har andra kvalifikationer, men att jobba som influencer är något jag verkligen älskar, och jag tror att det här kan vara en intressant väg till karriär. Om du har ett budskap som du tror på, sprid det med alla medel och upprepa det för din publik så ofta som möjligt".

Kort sagt, hennes val och hennes avslöjanden kanske inte möter allas gunst, men det råder ingen tvekan om att det Xenia säger får oss att reflektera. De sociala medier och kommunikationen som vi är nedsänkta i gynnar dessutom val som hennes, och Tchoumi visste verkligen hur hon skulle utnyttja det för att bli nöjd.

Vad tycker du om hennes beslut?

Advertisement