Han stal 215 000 dollar från banken han arbetade på och försvann ut i tomma intet: de hittar honom efter 52 år (+VIDEO)

av sofia

03 April 2022

Han stal 215 000 dollar från banken han arbetade på och försvann ut i tomma intet: de hittar honom efter 52 år (+VIDEO)
Advertisement

Ibland ramlar man på historier som är så speciella och otroliga att man inte kan undgå att återberätta dem. Faktum är att dessa berättelser ofta är så unika att de inspirerar regissörer och manusförfattare att skapa filmer och TV-serier.

Tänk på en oanad bankkassör som i slutet av 1960-talet stjäl en stor summa på den tiden från den bank han arbetar på och sedan plötsligt försvinner ut i tomma intet. Stölden väckte stor sensation, men under flera decennier var det ingen som lyckades hitta honom och det slutade med att fallet praktiskt taget lämnades olöst... Eller inte? Mycket lång tid senare görs flera upptäckter om mannen, tills hela sanningen om honom och om de åren efter rånet kommer upp till ytan. Blev du nyfiken? Då är du redo att läsa mer om Theodore Conrads berättelse.

via Cleveland.com

Advertisement
Pedro Guillermo/Youtube Screenshot

Pedro Guillermo/Youtube Screenshot

215 000 dollar gömda i en papperspåse och sedan var det bara att lämna arbetsplatsen. Det var så den bankanställde Theodore Conrad "gick ut" från banken i Cleveland, Ohio där han arbetade år 1969. Han försvann bokstavligen ut i tomma intet och naturligtvis började myndigheterna jaga honom, men utan resultat. Sökningarna och utredningarna blev mer och mer intensiva och fallet väckte stor sensation, till den grad att Conrad snart blev en av de mest eftersökta personerna i hela USA.

Conrad var det stora samtalsämnet: vart tog den oanade och mycket unga bankiren vägen? Vid enbart 20 års ålder var Theodore en av de yngsta brottslingarna som har begått en massiv stöld i historien. Det räcker med att säga, i detta avseende, att det belopp han stal idag skulle motsvara cirka 1,7 miljoner dollar!

Advertisement

Theodore Conrad, just 20, had pulled off one of the biggest bank heists in Cleveland history. His disappearance became one of the city’s greatest mysteries.

Pubblicato da cleveland.com su Venerdì 12 novembre 2021

Hur lyckades han försvinna spårlöst? Ledtrådarna verkade aldrig leda någonvart och ju mer tiden gick, desto mer minskade chanserna att fånga tjuven. En av sakerna som gav Conrad en märkbar fördel var att ingen av hans kollegor till en början uppmärksammade stölden. Mannen var så skicklig på att inte väcka misstankar att stölden upptäcktes flera dagar efter det att han hade rymt. Även om hans berättelse verkar vara tagen direkt ur en film, verkar det faktiskt som om Theodore själv hämtat inspiration ur en film.

Efter att ha sett "The Thomas Crown Case" på bio 1968 var den unge mannen övertygad om att han kunde göra precis som huvudpersonen - spelad av Steve McQueen - som i filmen planerade och genomförde en kolossal stöld på en bank.

Flying Logos/Wikimedia - Not the actual photo

Flying Logos/Wikimedia - Not the actual photo

Men vad hände med Conrad, egentligen? Utredarnas rekonstruktioner kom flera år senare. Efter att ha ändrat sin identitet till Thomas Randeles, arbetade den briljanta tjuven i 40 år som säljare i en lyxbilsaffär, bosatte sig och bildade en familj i Massachusetts, väldigt nära platsen där filmen gjordes. Filmen hade faktiskt blivit en riktig besatthet för honom. I åratal behöll han sin hemlighet, utan att ens avslöja den för sina släktingar, som fick reda på det först strax innan hans död.

Efterlyst praktiskt taget överallt, har Theodore Conrad - eller ska vi säga Thomas Randele - alltid varit där ingen någonsin funderat över att leta efter honom. Och ingen, bland de människor som kände honom bättre, har någonsin misstänkt något om hans sanna identitet. Men det finns två personer som har ansträngt sig väldigt mycket för att ta reda på hur det verkligen gick. Vi pratar om två poliser, John och Peter Elliott, far och son som "ärvde" Conrad-fallet.

Genom att rekonstruera den ena biten efter den andra kunde Peter, efter sin far, koppla Thomas Randele till Cleveland-tjuven: de var exakt samma person, likheterna och tillfälligheterna var för många för att bara vara slumpmässiga. Sanningen kom dock fram först ett halvår efter att den före detta kassören avled i maj år 2021. Man skulle faktiskt kunna säga att Conrad framgångsrikt lyckades genomföra sin massiva stöld utan att bli upptäckt. Åtminstone medan han levde.

En otrolig historia, håller du inte med?

Advertisement