Japanska skolor förbjuder hästsvansar på tjejerna: "De distraherar killarna i klassen"

av sofia

02 April 2022

Japanska skolor förbjuder hästsvansar på tjejerna: "De distraherar killarna i klassen"
Advertisement

Varje land och varje skola har sitt eget utbildningssystem och sina egna regler. Japan är särskilt känt för att ha strikta regler, som även åläggs små barn. Dessa regler kräver att eleverna följer vissa klädkoder och även vissa "frisyrer". Det finns ett förbud som har väckt stora kontroverser, inte bara för själva regeln utan - framför allt - för tanken bakom: Japanska skolor har förbjudit tjejer att sätta upp håret i hästsvans. Anledningen till detta är att flickornas bara nacke skulle kunna distrahera pojkarna.

via Republic World

Advertisement
Not the actual photo - Unsplash

Not the actual photo - Unsplash

Det är en före detta mellanstadielärare som förklarar orsakerna som fick ledningen att vidta denna åtgärd. Hans namn är Motoki Sugiyama och han berättar följande: "Skoladministratörerna sa till honom att flickor inte borde bära hästsvans eftersom de exponerar nacken. Detta skulle kunna "distrahera" manliga elever. De är oroliga för att pojkarna skulle kunna titta på tjejer”. Dessa regler är inte nya för det japanska utbildningssystemet som sedan omkring 1870 har infört åtgärder för att få stopp på olämpligt beteende i skolorna. Detta innebar också att vissa klädesplagg och vissa frisyrer förbjöds. Skolflickor får bära kjol, men bara så länge den når en viss längd. Men dessa förbud berör inte bara tjejer: alla är förbjudna att raka håret på sidorna, vilket gör att den centrala delen av håret blir tjockare.

Advertisement
Not the actual photo - Unsplash

Not the actual photo - Unsplash

Den före detta läraren säger sig "alltid ha kritiserat dessa regler, men eftersom det råder sådan brist på motreaktioner och det har blivit så normalt har eleverna inget annat val än att acceptera dem". Vi har inga exakta siffror på hur många skolor som har infört detta förbud, men en undersökning som genomfördes år 2020 visade att en av tio skolor i södra Fukuoka prefekturen har förbjudit hästsvansar. Elever och föräldrar motsatte sig och kritiserade starkt förbudet och motivationen bakom det. Protesterna har blivit så starka att de har fått den japanska regeringen att sammankalla skolcheferna för att se över en del regler: vissa skolor har ändrat bestämmelserna, medan andra troget fortsätter att följa ett föråldrat utbildningssystem.

Advertisement