De miljövänliga babyskorna är här: för att eliminera dem är det bara att lösa upp dem i kokande vatten

av Titti Carlberg

21 April 2022

De miljövänliga babyskorna är här: för att eliminera dem är det bara att lösa upp dem i kokande vatten
Advertisement

Babykläder är något av det gulligaste som finns, så pass att mammor har roligare när de handlar till sina barn än vad de har när de handlar till sig själva: från färgglada byxor till t-shirts, från glänsande klänningar för flickor, till sneakers för pojkar. Valen är så många att det blir frestande att köpa allt!

Och babyskor? Helt enkelt bedårande och oumbärligt, så små och oemotståndliga. Ett företag har lanserat en ekologisk version, vars egenskap är att de är biologiskt nedbrytbara.

via Woolybubs

Advertisement

Woolybubs har tänkt på miljövänliga babyskor: när deras uppgift är klar, det vill säga när barnets fötter växer och behöver en större storlek, kan skorna lösas upp i kokande vatten istället för att hamna i avfallet.

Namnet på dessa modeller är Newbie och de är gjorda med polyvinylalkohol: helt och hållet veganska som tar cirka fyrtio minuter att lösas upp i vattnet. Vätskan som bildas av denna upplösning är absolut inte giftig, av denna anledning kan det hällas ut i toalettstolen, handfatet eller på marken i fullständigt lugn.

"Idén bakom Newbie var att skapa en produkt som skulle gå sönder när den blev för liten och orsaka mindre skada på vår Planet" säger Megan Millikan, medgrundare av företaget.

Skorna smälter inte när det regnar eller handtvättas: de är faktiskt väldigt tåliga och har testats även på de mest livliga barnen, som älskar att krypa omkring på alla ytor.

Advertisement
Goumi

Goumi

Newbie har höga krav på kvalitet och har inget att avundas mot de mer klassiska och icke-miljövänliga babyskorna. Tillgängliga modeller sträcker sig från storlek 0 till 12 i fyra olika färger till ett pris på 34,99 dollar per par.

Även Goumi-företaget tillverkar naturliga stövlar som kallas "Baby Boots": tillgängliga från 18 månader, gjorda av bambu och ekologisk bomull. De har en justerbar stängning som gör att de kan anpassa sig efter fotens tillväxt, så att de kan användas längre. Det genomsnittliga priset är 18 dollar.

Men när är den rätta tidpunkten att köpa de första skorna? Enligt Dr Dan Brennan behöver barn det inte förrän de kan gå utomhus: inomhus kan de träna på att gå barfota.

När barnen väl är redo att gå ut och utforska naturen, gör då ett inköp av biologiska skor!

Advertisement