Alopeci: vad det är, varför man drabbas och hur man behandlar en sjukdom som får dig att tappa hår

av sofia

01 April 2022

Alopeci: vad det är, varför man drabbas och hur man behandlar en sjukdom som får dig att tappa hår
Advertisement

Håravfall, i vissa perioder, är ett helt normalt fenomen som inte orsakar någon speciell oro: när årstiden förändras, vid vitaminbrist, en stressfull period och stigande ålder kan ha negativa effekter på håret, vilket resulterar i en ökad mängd hårstrån på borsten och i duschen. I vissa fall blir dock håravfallet överdrivet och påverkar hela slingor som plötsligt lossnar från hårbotten.

Detta tillstånd kallas alopeci: vad är det, varför drabbas man och vad finns det för botemedel?

via The Irish Sun

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Kraftigt håravfall som uppstår i fläckar, med särskilt fokus på nacken, kallas alopecia areata och uppträder hos uppskattningsvis en av 4 000 personer. När förlusten däremot drabbar 100 % av huvudet kallas det för total alopeci. Den allvarligaste formen är alopecia universalis, som kan orsaka förlust av allt kroppshår och drabbar mellan 7 och 25 % av världens befolkning.

De exakta orsakerna som utlöser detta tillstånd är inte kända, men enligt experterna skulle det röra sig om en autoimmun sjukdom, det vill säga orsakad av kroppen själv. I praktiken attackerar kroppen sig själv och vid håravfall tappar hårsäcken sitt immunförsvar och elimineras.

Denna sjukdom kan uppstå i alla åldrar, men börjar främst i tonåren och tidig vuxen ålder.

Dessutom skulle alopeci vara kopplat till andra autoimmuna sjukdomar: de som lider av psoriasis, sköldkörtelproblem och allergier som hösnuva kan vara mer benägna att drabbas av detta tillstånd.

Flera gener har associerats med sjukdomen, inklusive de som har att göra med immunförsvaret. Teorin är att ett samband mellan genetik och miljöfaktorer som stress och infektioner kan utveckla alopeci hos vissa patienter. Det är inte ärftligt, men vissa kan drabbas lättare än andra.

De första tecknen på alopecia areata uppträder som tomma, cirkulära områden i hårbotten, vanligtvis utan hudförändringar som rodnad eller ärrbildning. Men en del människor har uppgett att det har kliat och i sällsynta fall även uppkommit sveda innan håravfallet.

Det finns fortfarande inget botemedel mot alopeci, som i många fall ger återfall. Hos vissa människor försvinner tillståndet av sig självt efter några månader, medan det för andra är vissa specifika behandlingar som kan vara avgörande.

Endast 10% av de som drabbas återhämtar sig helt.

Advertisement