Efter 8 år tillsammans har hennes pojkvän ännu inte friat: hon stämmer honom

av Titti Carlberg

26 Mars 2022

Efter 8 år tillsammans har hennes pojkvän ännu inte friat: hon stämmer honom
Advertisement

Efter många år tillsammans, önskar, en del människor, att ta det stora steget och förbereda bröllop. Det är verkligen inte obligatoriskt, än mindre något automatiskt: det är en önskan att kröna sin kärlek och att vara - även ur juridisk synvinkel - en familj. Men vad händer, om en av de två partnerna inte har den önskan - kanske för att han inte känner sig redo - att ta det stora steget? Den här berättelsen lär oss, det att inte ta det stora steget, eller att inte köpa en förlovningsring till flickvännen, kan stå en dyrt.

via NY Post

Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

Det här är historien om Gertrude Ngoma och hennes pojkvän Herbert Salaliki. Hon är 26 år och han 28, och de två är tillsammans sedan 8 år. Efter ett 8 år långt förhållande förväntade Gertrud sig en förlovningsring, men hon fick ingen. Istället för att prata med pojkvännen om sin önskan eller lämna honom, valde Gertrud att stämma honom i domstol: hon stämde sin partner "för att han inte var seriös" och för att han hade meddelandeutbyten med en annan kvinna. 

Till den zambiska domstolen sa kvinnan: "Han är inte seriös, det är därför jag har stämt honom, jag tycker att jag förtjänar att få veta om vi har en framtid tillsammans".

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

Hur reagerade Herbert? Han försvarade sig mot anklagelsen, och sa att han inte är ekonomiskt lugn och att han inte har råd - för tillfället - med ett bröllop. Dessutom anklagade han sin flickvän för att inte uppmärksamma honom tillräckligt och att hon inte tar hand om deras förhållande på rätt sätt. 

Hur reagerade domaren på dessa anklagelser? Domare Evelyn Nalwize sa till kvinnan att domstolen inte kunde göra något, eftersom de inte var gifta. För parets skull avrådde hon därför en försoning.

Kanske kommer mannen, när han befinner i en lugnare ekonomisk situation, att ta steget: eller så kanske kvinnan måste gå med på att fortsätta ett förhållande som inte innehåller ett officiellt åtagande. Det vi är säkra på är att rätten inte kunde hjälpa kvinnan, även om vi inte förstår vad hon ville få ut av sin anmälan.

Advertisement