Han svarar en gravid kvinna att platsen bredvid hans på bussen är "upptagen" av hans hand, hon sätter sig ovanpå handen

av Titti Carlberg

20 April 2022

Han svarar en gravid kvinna att platsen bredvid hans på bussen är "upptagen" av hans hand, hon sätter sig ovanpå handen
Advertisement

De som reser dagligen med kollektivtrafiken vet detta väl: att "leva" tillsammans med andra passagerare är inte alltid så lätt. Irriterande beteenden, oförskämdhet, irriterande situationer, ibland får man bara inte lust att kliva på en buss, spårvagn eller tunnelbana. Det är sant: allt detta är inte en konstant, men det finns fall där vi bevittnar riktigt negativa episoder, precis som den vi ska berätta om.

Huvudpersonen är en gravid kvinna som, trots att hon var i åttonde månaden av graviditeten, riskerade att bli utan sittplats på grund av en annan passagerare. Om du tror att det helt enkelt var så att han inte reste sig för att erbjuda sin plats åt henne, så tror du fel, för bredvid honom fanns en ledig plats, där den blivande mamman bad att få sätta sig. Svaret? "Du kan inte sätta dig där, för min hand ligger där". Då tog det en oväntad vändning.

via Reddit

Piqsels - Not the actual photo

Piqsels - Not the actual photo

Händelsen berättades och delades på Reddit av den gravida kvinnan, som frågade användarna om deras åsikt om det som hon hade gjort och om det var fel av henne. "Jag är 30 år och gravid i åttonde månaden - börjar kvinnans berättelse - jag åker kollektivt varje dag till och från jobbet. Bussen är ofta full när jag kliver på, men som tur är finns det många passagerare som vänligt erbjuder mig sina platser".

En situation som inte är särskilt lätt att hantera, där människors vänlighet och altruism är den enda räddningen för denna kvinna som, liksom många andra, måste åka buss trots sin framskridna graviditet. Ändå är det inte en självklarhet för alla att visa lite empati till en trött gravid kvinna. Det visar fortsättningen på hennes berättelse.

"Den dagen  - skriver den blivande mamman - kliver jag på bussen och ser en tom sittplats, jag ska precis sätta mig ner på den, och mannen som sitter på sätet bredvid, lägger sin hand på det tomma sätet. Jag ber honom vänligt att flytta på handen så att jag kan sätta mig - fortsätter hon - men han svarar att platsen är 'upptagen'Jag frågar av vem och han svarar 'av min hand'. Jag log men eftersom jag inte mådde så bra så bad jag honom på nytt att ta bort handen så att jag kunde sätta mig men han vägrade på nytt".

Det som först verkade som ett skämt, var i verkligheten inte det: mannen hindrade verkligen den gravida kvinnan från att sätta sig. "Jag sa att jag var trött och behövde sätta mig ner - kan man fortsätta läsa i inlägget på Reddit - och han svarar med att säga att min graviditet inte är hans problem. Jag hade fått nog, mina ben och rygg värkte och jag beslöt mig för att sätta mig ner på hans hand och ockupera den tomma sittplatsen". Mannen blev då rädd och drog snabbt undan sin hand och kritiserade den blivande mamman och sa att hon var respektlösoch "olämplig".

Advertisement
Rawpixel - Not the actual photo

Rawpixel - Not the actual photo

"Alla andra passagerare stirrade på mig - skriver 30-åringen - och till och med min man, när jag berättade för honom om händelsen, sa till mig att jag inte borde ha betett mig på det sättet". Till denna svåra situation tillkom därför även skuldkänslor för att ha känt sig kritiserad. Det var därför hon, några dagar senare, bestämde sig för att fråga Reddit-användarna om hon verkligen hade gjort fel genom att sätta sig på mannens hand. Och det kom många svar.

Tusentals människor reagerade och kommenterade inlägget, mestadels visade de solidaritet med den blivande mamman och offentliggjorde egna berättelser om liknande situationer som de själva befunnit sig i. Tydligen är det inte så självklart att vi på kollektivtrafiken ser vänliga gester och altruism mot dem som har det svårt. Att ge sin plats till gravida kvinnor är inte en konstant: den här historien - och många andra - bevisar det.

Vad tycker du? Vad hade du gjort om du var i den blivande mammans ställe?

Advertisement