En 25-årig tjej genomgår en operation för att bli steril och delar sin glädje på sociala medier

av Titti Carlberg

15 Mars 2022

En 25-årig tjej genomgår en operation för att bli steril och delar sin glädje på sociala medier
Advertisement

Vi är alla fria att göra våra egna val, så länge de inte äventyrar andra människors välbefinnande och i allmänhet, det sociala livet. När ett val går emot sunt förnuft är det ofta nödvändigt att ta itu med kritik. En 25-årig kvinna delade sin glädje på sociala medier och tog upp ett känsligt ämne: hon firade sin sterilisering. Och, som väntat, blev det ingen brist på negativa reaktioner.

via abbysworldsastage/TikTok

abbysworldsastage/TikTok

abbysworldsastage/TikTok

Kvinnan vi pratar om heter Abbey Ramsey, hon är skådespelerska, modell och aktivist från Los Angeles. Hennes video som publicerades på TikTok blev snabbt populär, och i videon visar Abby all sin glädje: efter år av konsultation med olika läkare, lyckades hon genomgå en operation för att bli steril, och i videon firar hon denna milstolpe.

Abby berättar att hon växte upp i en religiös familj, så det här beslutet var fullt av hinder och kritik. Som du säkert kan föreställa dig, frågade webbanvändarna varför hon bestämde sig för ett så drastiskt ingripande istället för att ta till mer traditionella metoder som skulle hindra henne från att bli gravid. Abby svarar att det var enda sättet hon kunde känna sig fullkomligt säker på: att bli gravid har aldrig varit något alternativ för henne, men många av läkarna stödde inte hennes beslut.

Advertisement
abbysworldsastage/TikTok

abbysworldsastage/TikTok

Abby tillbringade de senaste 6 åren på olika kliniker: läkarna vägrade utföra operationen av flera skäl, den främsta är dock att de ansåg henne för ung och trodde att hon skulle ändra sig i framtiden. Abby berättar:

"Det finns något som säger att det finns en inre biologisk klocka hos kvinnor. Det är en övertygelse som säger att, om du väl blir gravid så kommer modersinstinkten att ta över på något magiskt sätt. Att kvinnor ska bli mammor för mänskligheten och för samhället. Och dessa övertygelser är skadliga, inte bara för de som vill men inte kan få barn, utan också för föräldrar".

Abby hittade dock en läkare som gick med på att operera henne: efter att ha genomgått operationen publicerade hon en video som har samlat över 4 miljoner visningar. Det saknas inte kritik, men det finns också många uppmuntrade kommentarer: Abby är ett exempel för många kvinnor, men inte bara för hennes beslut, utan för att hon - övertygad över sitt val - inte lyssnade på folks åsikter och ignorerade "reglerna" som samhället kräver att kvinnor följer.

Advertisement