Chefen beordrar honom att respektera tidpunkten för lunchrasten, men det slutar med att han förlänger den

av Titti Carlberg

24 Mars 2022

Chefen beordrar honom att respektera tidpunkten för lunchrasten, men det slutar med att han förlänger den
Advertisement

Är det givet att, på arbetsplatsen, de anställdas vilja att jobba hårt belönas likvärdigt? Att döma av historien som vi ska berätta och av många andra avsnitt vi kommer i kontakt med, skulle man säga nej. 

Det handlar inte om en kliché eller något allmänt, för det finns verkligen många människor som på webben berättar de mest absurda historierna om vad som händer på deras arbetsplatser dag efter dag. Följande berättelse är ännu en demonstration av mobbning och förebråelser av chefer och företagsägare ibland kan vända sig mot dem, med inte så trevliga resultat och små "segrar" av de anställda som drabbades av dem. Låt oss se vad som hände den här medarbetaren.

via Reddit

Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Lunchrast? En timme och inte en minut längre. Så kan vi sammanfatta företagets policy där den anställde som, på Reddit berättade sin historia. Visst, på jobbet är det viktigt att respektera angivna tider och tidsskanningar, men kanske ännu mer en god dos flexibilitet, som i det här fallet, chefen inte var överens om.

Den anställde i fråga förlängde nämligen sin lunchrast med 10-15 minuter varje dag. Men inte för sin egen bekvämlighet, dock. Som han berättar i inlägget, tog han den extra tiden för att betala in företagets pengar på banken. Genom att gå till banken på lunchrasten, för att vid den tiden gick det snabbare på banken, och för att spara pengar åt företaget som på detta sätt inte behövde anlita extrapersonal för uppgiften.

Kort sagt, mannen var inte tvungen att göra detta, framförallt inte under lunchrasten, men under en lång tid gjorde han det av fri vilja. Och det var därför han aldrig förväntade sig att chefen plötsligt skulle klaga. "Mitt kontor ligger nära kassörskan - skrev han - under de senaste månaderna har jag gått till banken med kassan på min lunchrast för att kassörskorna har för mycket att göra så de hinner inte. Jag gillar att hjälpa mina kollegor när jag har tid".

"Det brukar ta 10-15 minuter på banken -fortsätter han - beroende på hur upptagna de är, så jag tar hänsyn till det och förlänger min lunchrast därefter. Allt har gått bra i ett par veckor tills min chef bestämde att min lunchrast inte får vara längre än en timme. Jag förklarade att jag tog hand om insättningen av företagets pengar på banken av vänlighet, och att det inte var något problem för mig att göra det".

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Men chefen var inte direkt flexibel, och han insisterade på nödvändigheten att medarbetaren till varje pris måste respektera tidpunkten för lunchrasten. Så, all denna stelhet slutade med ett bakslag för chefen. För att följa reglerna började den anställde att ha en timmes lunchrast. Fast med en liten skillnad, istället för att infoga besöket på banken under den timmen - och någon minut mer - som han hade gjort tidigare, körde han till banken under arbetstid i en tjänstebil.

"När jag kommer tillbaka efter lunchen tar jag en tjänstebil och åker till banken på arbetstid - står det i inlägget - nu, istället för att betala mig för 15 minuter extra rast, betalar de mig för tiden det tar att hämta bilen, för att inte tala om bensinen och användningen av fordonet. Min chef är för stolt för att erkänna att det var bättre när jag gjorde det av artighet - avslutar han - men för mig är det helt okej, med tanke på att min lunchpaus, trots hans klagomål, har förlängts".

Berättelsen av denna anställda har, som ofta händer i dessa fall, samlat många reaktioner och kommentarer av webbanvändare, som i många fall höll med honom. Även om många av dem tyckte att det var fel av honom att ta på sig den extra uppgiften som egentligen var hans kollegors.

Vad tycker du? Gjorde han rätt? Har du någonsin blivit förebrådd av din chef som sedan har vänt sig mot företaget?

Advertisement