Den hemlösa 87-åriga mannen som inte har tvättat sig sedan han var 20 år gammal: "världens skitigaste man"

Titti Carlberg

09 September 2022

Den hemlösa 87-åriga mannen som inte har tvättat sig sedan han var 20 år gammal:
Advertisement

All den tid vi lägger på vårt personliga utseende och framför allt på personlig hygien är något som är fullständigt normalt för större delen av befolkningen. Förutom att känna sig väldoftande och presentabel, handlar det också om välbefinnande och avkoppling, vem gillar inte att ta sig en lång regenererande dusch, kanske i början av dagen eller efter en lång hektisk arbetsdag, för att svalka sig i den heta sommarvärmen eller värma upp sin kalla kropp på vintern?

Amou Haji, en iransk man bestämde sig för att sluta tvätta sig för 67 år sedan och han är känd som världens skitigaste man.

via India Times

Advertisement
Pubblicato da Amou Haji su Sabato 8 marzo 2014

Amou är 87 år gammal och han har tillbringat större delen av sitt liv utan att tvätta sig, han var 20 år gammal sista gången han gjorde det. Anledningen? Enligt honom kan det få obehagliga konsekvenser för huden att tvätta sig. Mannen har levt i total ensamhet och en bra bit från samhället i många år, just i utkanten av byn Dejgah, i Iran.

De verkliga skälen till hans val är inte kända, även om vissa spekulerar i att det kan vara en personlig motvilja mot vatten eller en reaktion på grund av en sentimental besvikelse. Amou Hajis alternativa livsstil är inte begränsad till hans personliga hygirn, utan inkluderar även valet av livsmedel, hans enda näring är baserat på piggsvinskött och för att släcka törsten dricker mannen från vattenpölar. Han accepterar inte att någon från byn ger honom mat eller dricksvatten, vilket skulle ändra hans vanor, men han tar gärna emot piptobak och cigaretter.

Pubblicato da Amou Haji su Sabato 8 marzo 2014

Amou sover oftast i ett stort hål som han har grävt, även om han ibland använder en koja som byggts av invånarna speciellt för honom. Att han har slutat att tvätta sig betyder inte att Haji försummar sitt utseende: han rakar sitt skägg regelbundet och snyggar till håret med hjälp av eld. Trots hans annorlunda vanor skulle eremitens hälsa vara i utmärkt form, förmodligen på grund av de extrema förhållanden som han har levt under i åratal, vilket har gjort honom starkare. 

Kort sagt verkar det som att det faktum att inte tvätta och återfukta huden på nästan 70 år inte har haft någon särskilt dålig effekt på Amou, som vid en ålder på nästan 90 år fortfarande är avundsvärd frisk.

Vad tycker du om hans livsstil?

Advertisement