Han tjänar $500 000 om året men ber sin studerande flickvän betala hälften av hyran

av Titti Carlberg

11 April 2022

Han tjänar $500 000 om året men ber sin studerande flickvän betala hälften av hyran
Advertisement

Vilken är skillnaden mellan rättvisa och jämlikhet? Jämlikhet betyder att ge alla samma sak, utan att ta hänsyn till tillgänglighet. Rättvisa innebär att ge alla samma möjligheter, även om det leder till ojämlikheter. Låt oss ta ett exempel: en person tjänar 3000 dollar i månaden och en annan tjänar 100 000. Båda bor ihop och har en hyra som uppgår till 1000 dollar i månaden.

I fallet med jämlikhet skulle de två personerna behöva dela på kostnaden exakt på hälften och betala 500 dollar var. 

När det gäller rättvisa bör beräkningen däremot ses över utifrån varje persons inkomst och tillgänglighet hos var och en.

via reddit

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

En kvinna berättade en historia som får oss att tänka just på dessa två begrepp, som verkar likadana, men inte är det. Den 22-åriga kvinnan är på väg att flytta ihop med sin 32-åriga pojkvän: han har bett henne att flytta till hans bostad. Pojkvännen har dock bett henne att betala halva hyran, men den unga kvinnan jobbar inte då hon håller på att avsluta sina studier. Faktum är att hennes föräldrar stöder henne ekonomiskt. Huvudpersonen berättar:

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

"Min pojkvän tjänar för tillfället omkring 300 000$ om året och har fått ett erbjudande om en förflyttning till en annan stad och då kommer han att få en årslön på över 500 000$ plus bonus. Han vill att jag flyttar med honom till den staden. Jag har inga problem med att flytta, även om just den staden inte skulle vara mitt första val. Jag kan förmodligen studera klart även där, då det finns en skola för det som jag studerar. Det enda problemet är att han vill att jag betalar halva hyran och hälften av hushållsutgifterna. Vilket betyder cirka 2500$ i månaden. Mina föräldrar kan ge mig de pengarna, men de är inte rika, så det är mycket pengar för dem. Mina föräldrar tycker dessutom att det är fel av min pojkvän att be mig betala hälften av alla utgifter när han tjänar så bra att han lätt kan försörja oss båda. Men han tycker att det är rätt att mina föräldrar ska betala för mig. Är det verkligen rätt av honom att ställa det här kravet?".

Pojkvännen har faktiskt alla möjligheter att försörja sin flickvän, tills hon börjar arbeta, men han tycker ändå att hennes föräldrar ska betala hennes del av hyran för bostaden där de ska bo tillsammans. Vad tycker du om detta?

Advertisement