Två kvinnor upptäcker att de, 57 år tidigare, blev utbytta på sjukhuset direkt efter födseln

av Titti Carlberg

23 Mars 2022

Två kvinnor upptäcker att de, 57 år tidigare, blev utbytta på sjukhuset direkt efter födseln
Advertisement

Det finns familje- och personliga berättelser som är så otroliga att vi till en början inte tror att de är sanna. Och denna som vi ska berätta om visar att det kan hända att vårt ursprung kanske inte är så självklart som vi tror. Motivet? Lika otroligt som absurt: ett misstag gjort på sjukhuset! Men låt oss börja berättelsen från början.

Huvudpersonerna är två kvinnor som föddes på samma sjukhus och som 57 år efter födseln upptäckte att de inte är biologiskt kopplade till någon av deras familjemedlemmar. Vad var det som hade hänt? Låt oss se.

via The Daily Beast

Rawpixel - Not the actual photo

Rawpixel - Not the actual photo

Deras namn är Tina Ennis och Jill Lopez, och de föddes i Oklahoma City år 1964, på samma sjukhus. Det var där de delade deras livs första timmar, och det var därifrån som deras föräldrar tog med dem hem, i tron att det var deras döttrar. Men de hade fel, vilket en DNA-test utförd av Ancestry.com och flera onlinesökningar visade.

En kit för genetiskt test, de senaste åren, har blivit alltmer populär: det finns många människor som bestämmer sig för att testa sitt biologiska ursprung genom dessa verktyg, och det var vad Tina och Jill gjorde. Allt började när Tina år 2019, tillsammans med sin dotter blev fast besluten att hitta något om hennes morfar. Testresultatet var ganska häpnadsväckande. 

Det visade sig att de två inte var släkt med den familjemedlemmen och att de hade många korrespondenser med en viss familj som hette Brister, personer som de aldrig hade hört talas om. Det hela förvärrades när det upptäcktes att inte heller Tinas föräldrar hade genetiska kopplingar till sin dotter. Det var då hon började söka på internet.

Advertisement
Picryl - Not the actual photo

Picryl - Not the actual photo

Föräldrarna till en viss Jill Lopez som utseendemässigt liknade Tinas föräldrar, hette Brister i efternamn: det räckte med att titta på ett gammalt fotografi på henne för att förstå allt. Tina och Jill hade blivit utbytta efter födseln, på grund av ett misstag på sjukhuset, det var hon säker på. DNA-tester som senare utfördes bekräftade antagandet, och de två kvinnorna sa att de var inget mer än "förkrossade" över det som de hade fått reda på.

Av den anledningen bestämmde de sig för att stämma sjukhuset som de föddes på: från strukturen kommer det dock förnekelser mot anklagelsen som rör det missförstånd som inträffade 57 år tidigare. Vi kan bara föreställa oss det kaos som en sådan upptäckt kan orsaka i två vuxna människors liv. "Vi hade en mamma - säger Lopez - och nu plötsligt har vi upptäckt att hon inte är vår biologiska mamma, det är chockerande". 

Det är ingen slump att anklagelserna mot vårdinrättningen, förutom personalens försumlighet, även rör den känslomässiga stress som misstaget har orsakat Tina och Jill. Och det är inte första gången som människor upptäcker att de inte är genetiskt kopplade till de som de tror är deras släktingar. "Många, kanske för många familjer har gått igenom dessa absurda situationer - kommenterar en annan person som har varit med om samma misstag - och tvingats till att sätta ihop bitarna i sitt liv. Allt detta måste få ett slut".

Vilken otrolig historia, eller hur? Skulle du ha modet att undersöka ditt ursprung noga, med risk för att upptäcka oväntade sanningar?

Advertisement