En 18-åring är barnvakt varje dag åt sina kusiner och hon ber att få betalt: mostern blir förbannad

av Titti Carlberg

15 Februari 2022

En 18-åring är barnvakt varje dag åt sina kusiner och hon ber att få betalt: mostern blir förbannad
Advertisement

Att ta hand om barn är verkligen ingen lätt uppgift. Speciellt när det handlar om mer än en liten, kan den som finner sig själv tillgodose sina behov hamna i riktigt problematiska situationer. I många familjer tas det nästan för givet att de närmaste anhöriga utför denna uppgift, men kan vi vara säkra på att det är rätt att de ska göra det gratis?

Det är inte vad den 18-åriga tjejen tycker, som på Reddit bestämde sig för att göra sin situation känd och väckte en riktig kör av kommentarer och reaktioner. Vem var hon barnvakt åt? Till sina tre kusiner, ett tvillingpar på ett år och ett barn på 8 år, hon ägnade hela sin uppmärksamhet åt dem på heltid så gott som varje dag. En situation som är normal för många, men den unga tjejen, bad en dag sina moster och morbror om kostnadsersättning. Och vid det laget tog allt en vändning till det sämre.

via Maleficent-Goat-197/reddit

Advertisement
Tom Britt/Flickr - Not the actual photo

Tom Britt/Flickr - Not the actual photo

De är inte få de föräldrar som anförtror omsorgen om sina barn till släktingar. Oavsett om det är mor- och farföräldrar, syskonbarn eller syskon är detta en ganska vanlig praxis och dessutom en som ofta orsakar familjekonflikter. Och så var det med den artonåriga huvudpersonen i vår berättelse. Tjejen som tillbringade större delen av sin tid med att ta hand om sina kusiner var tvungen att lägga alla andra aktiviteter åt sidan, de som hon egentligen var tvungen att ta hand om, till exempel att söka ett jobb. Mot bakgrund av detta bestämde hon sig för att prata med sin morbror och moster om möjligheten att få betalt som barnvakt åt deras tre barn. Deras svar var definitivt inte tillmötesgående."Jag sitter regelbundet barnvakt hos min moster och morbror - berättar Redditanvändaren, känd som Maleficent-Goat-197 i ett inlägg - för båda två jobbar mycket. Jag är hos dem 5 dagar i veckan från klockan 8 till 20" Ett riktigt arbete alltså, med fler timmar än som är normalt för ett heltidsjobb.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

"Jag sa nyligen till min moster och morbror att det minskar mina möjligheter att söka jobb om jag måste sitta barnvakt hos dem varje dag, och att jag behöver tjäna pengar - fortsätter hon - och att jag bara kan fortsätta att vara barnvakt om de betalar mig. Jag bad om 80 pund i veckan, vilket inte ens är hälften vad man får på ett annat heltidsjobb, och vilket är bättre för dem än att betala en okänd barnvakt. De tjänar bra - specificerade tjejen - så de skulle inte direkt bli utfattiga om de betalade mig det".

En legitim begäran, skulle många tycka med tanke på omfattningen av det arbete som 18-åringen utförde. Men istället var svaret hon fick inte på något sätt förståeligt. "Min moster exploderade - berättar hon - och sa att jag inte hade någon som helst rätt att be om pengarför när jag sitter barnvakt åt dem äter jag deras mat, använder deras wi-fi och andra saker. Jag sa till dem att jag inte hade någon fritid för att jag jämt tog hand om deras barn".

Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

"Min moster vände sig till sociala medier - avslutar hon inlägget - där hon kallade mig bortskämd och hävdade att ta hand om två barn på ett år och ett barn på 8 inte är så ansträngande. Mina föräldrar har ställt upp för mig och min mamma pratar inte längre med sin syster. Jag känner mig skyldig som har orsakat detta problem, ska jag fortsätta sitta barnvakt gratis?".

Efter att ha läst hennes berättelse tog användarna parti för tjejen. Alla var överens om att hon inte hade gjort fel när hon framförde sin begäran. "Din moster och morbror kommer att få problem när de förlorar dig", skriver en person; "sluta genast med att sitta barnvakt 12 timmar om dagen 5 dagar i veckan, det är totalt 60 timmar i veckan!" kommenterade en annan. "Om din moster ändrar sig ska du inte acceptera 80 pund i veckan, det är alldeles för lite" sa en annan webbanvändare.

Vad tycker du? Gjorde hon rätt i att begära pengar? Är det okej att vara avlönad av en familjemedlem?

Advertisement