Åker 4 dagar på semester till Turkiet och får vid hemkomsten en telefonräkning på £192.000

av Titti Carlberg

11 Februari 2022

Åker 4 dagar på semester till Turkiet och får vid hemkomsten en telefonräkning på £192.000
Advertisement

Vad innebär det att åka på semester till ett land som man inte känner till? Det innebär att upptäcka nya platser, nya kulturer, vidga sina vyer och kunna se verkligheten på ett annat sätt. Det sägs att när man kommer tillbaka från en resa är man inte längre densamma som man var före resan. Faktum är att bagaget man bär på har berikats under tiden.

Men John Nisills äventyr var helt annat än positivt för när han återvände från semestern väntade en obehaglig överraskning på honom, en räkning med en minst sagt hög summa.

via The Sun

Advertisement
Not the actual photo - Flickr

Not the actual photo - Flickr

Mannen, från Skelmersdale i Lancs, berättade att han hade varit på en 4-dagars semesterresa i Turkiet med sin familj. När han återvände hem fick han veta att han hade använt 43 GB data och att det skulle kosta honom nästan 200 tusen pund, och för att vara exakt 192.000. Mannen, framför denna kommunikation blev väldigt chockad: han hävdar att han bara spenderade totalt 16 minuter med telefonen, genom att använda den väldigt lite.

"Min chef ringde och sa att jag måste stänga av telefonen. Kostnaden börjar bli hög. Jag svarade 'Vad för något?' Han svarade: Just nu ligger den på 100.000 pund.". 

Dagen efter ringde han och sa: "Stäng av den helt, nu är du uppe i 192.000 pund, jag har tittat på telefonkontraktet och datakostnaden ökar med drygt 80 pund var 30:e sekund. Det får inte vara sant.".

 

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

John försökte förstå vad problemet var: hans telefonkontrakt innehåller endast 250 Mb data, så han hade vida överskridit den tillåtna gränsen. Han fick dock ingen varning från telefonbolaget när han var nära gränsen. Johns chef är dock övertygad om att det bara handlar om ett mistag och hoppas att - när affären väl har offentliggjorts - kommer telefonbolaget att eliminera den enorma räkningen. Telefonbolaget motiverar dock räkningen och säger:

"Vi informerade honom flertalet gånger om att han hade överskridit sin tillgång på data, att standardroamingpriserna var i gång och att han hade en hög användning. Våra register visar dock att kunden har valt att inte inkludera en datagräns i sin plan. Vi rekommenderar alltid att kunder väljer en roaminggräns, liksom de flesta av våra företagskunder gör. Vi uppmuntrar också våra kunder att vara uppmärksamma på alla meddelanden vi skickar till dem om deras användning av data". 

Advertisement