Han tar antibiotika för första gången i sitt liv och hävdar att han hörde Gud prata

av Titti Carlberg

10 Februari 2022

Han tar antibiotika för första gången i sitt liv och hävdar att han hörde Gud prata
Advertisement

Antibiotika är en del av en kategori läkemedel som kan blockera utvecklingen av bakterier och eliminera befintliga. Det används av många olika anledningar: det kan till exempel ordineras av läkare vid förkylning, hosta eller influensa. En man i 50-års åldern som aldrig hade ätit antibiotika, men efter en luftvägsinfektion blev han tillsagd av sin läkare att ta en antibiotikakur.

via NY Post

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

Den psykiatriska tidskriften BMC Psychiatry rapporterade fallet med den här mannen, vilket har blivit en fallstudie. Efter att ha ätit antibiotika för första gången i sitt liv började faktiskt mannen visa några ovanliga symptom, som humörsvängningar, irritabilitet, hypokondri och hallucinationer. Det som överraskade läkarna mest var hallucinationerna: mannen hävdade att han hade hört Gud och att Gud skulle ha valt honom för ett speciellt uppdrag. Vi vet inte vad som hände efter att de första symptomen dök upp, men två dagar efter antibiotikakuren lades mannen in på psykiatriavdelningen i Genève för att behandlas med ångestdämpande läkemedel.

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

Läkarna vet ännu inte vad som utlöste hallucinationerna och humörsvängningarna, så de fortsatte att ge antibiotika för att behandla luftrörskatarren: så hallucinationerna återkom på nytt. Läkaren berättar "Vid midnatt började han höra röster, han kände sig förföljd och orolig", de började göra antaganden och upptäckte att de hade att göra med ett sällsynt fall av antibiomania, ett extremt sällsynt fenomen som kan inträffa då man äter antibiotika. Kuren avbröts således och efter en vecka av den totala suspensionen av läkemedlet försvann alla tecken på antibiomania.Det sällsynta fallet har fått läkare och forskare att undersöka sambandet mellan antibiotika och nervsystemet.

Hur påverkar antibiotika vissa personers nervsystem? Varför uppstår mani i vissa fall?

Advertisement