Forskare hittar ett 5700 år gammalt tuggummi med DNA-rester: det var en flickas

av Titti Carlberg

13 Februari 2022

Forskare hittar ett 5700 år gammalt tuggummi med DNA-rester: det var en flickas
Advertisement

Historiska artefakter är något verkligt fascinerande som gör att vi kan rekonstruera detaljer från ett förflutet som vi inte har känt till, men som tack vare vetenskapen får ett skarpare ansikte. Museerna är fulla av arkeologiska fynd som berättar om avlägsna tider, som visar utseendet på en given period där det fortfarande finns möjligheter att ta ett foto.

Men artefakten som hittats i Danmark är otrolig: tack vare ett enkelt tuggummi var det möjligt att beskriva exakta detaljer om vem som tuggade på det.

via National Geographic

Advertisement
Pixabay

Pixabay

En grupp forskare i Köpenhamn har hittat ett 5.700 år gammal bit björktjära, som under förhistorisk tid användes genom att värma upp barken på träd och användes till att limma ihop stenredskap. Det har antagits att dess användning också var avsedd för oral konsumtion, för att lindra tandvärk, som ett botemedel mot hunger eller som ett enkelt tuggummi.

Genom att analysera gummit har forkarna hittat tillräckligt med mänskligt DNA för att återskapa den genetiska historien  för personen som tuggade på det. Detta är första gången för vetenskapen som det har varit möjligt att rekonstruera en komplett mänsklig genom på ett så urgammalt material, som är främmande för organismen.

Den mest överraskande aspekten av upptäckten är beskrivningen av identiteten för ämnet i fråga genom dess genom: det skulle vara ett flickebarn, att döma av tandavtrycken på gummit, som forskare har gett namnet "Lola" på grund av hår som hittats på ön Lolland. Den lilla flickan levde runt 3.700 f.Kr. och hennes DNA indikerar också hennes hårfärg och ansiktsdrag: Lola hade mörk hud och mörkt hår men ögonen var blå, en kombination som inte alls var ovanlig på den tiden.

Advertisement

Reproduktionen av Lola skapad av Tom Björklund

Reproduktionen av Lola skapad av Tom Björklund

Tom Björklund/Facebook

Men det slutar inte där: forskarna kunde också ange den måltid som flickan hade ätit innan hon tuggade på tuggummit, baserad på hasselnötter och anka. Dessutom var hon laktosintolerant och led troligtvis av tandköttsinflammation: i tuggummit fanns det ett stort antal mikrober, där det var möjligt att hitta DNA.

En liten bit svart material har därför gett otrolig information om en människa som levde för tusentals år sedan: det var inte möjligt att fastställa hur länge Lola levde, men de data som forskarna har kunnat fastställa om henne genom en bit tuggummi, är verkligen ett fantastiskt fynd.

Advertisement