Hampapellets: det mest ekologiska och ekonomiska alternativet för uppvärmning av bostaden

av Titti Carlberg

13 Mars 2022

Hampapellets: det mest ekologiska och ekonomiska alternativet för uppvärmning av bostaden
Advertisement

Under de kalla vintermånaderna när temperaturen är låg går vi alla runt med dunjackor, varma handskar, raggsockor, höghalsade tröjor och varma mössor för att skydda oss från kylan. I hemmet älskar vi att täcka oss med en varm pläd framför en film i soffan, vinterkvällarna är fruktansvärt kalla och vi är många som inte vill ge upp användningen av värmeelementen.

Pelletskaminer blir alltmer populära, men det finns en sak som du kanske inte har tänkt på och som kan vara bra att ha till minnes inför nästa vintersäsong.

via House of Cannabis

Scheggia.agm/Wikimedia commons

Scheggia.agm/Wikimedia commons

För att värma upp hemma, är det många som väljer pelletskaminer, mycket för den överkomliga kostnaden jämfört med höga kostnader för bränsle, gas och el. Ett bekvämt system som kan tillgodose behoven hos dem som lider av kyla, men det finns ett men: pellets är ett material som består av trä och avfall, fördelaktigt eftersom det är förnybart, oavsett hur intensiteten av värmen som sprids och mängden aska som produceras beror på vilken typ av trä som används.

Av denna anledning har ett giltigt alternativ till klassiskt trä och dess olika typer har lagts till, från mjukt till hårt: det handlar om hampapellets, som har några verkligt anmärkningsvärda fördelar.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Idén kommer från Kanada och har gradvis spridits till Europa. För att göra denna typ av pellets bearbetas hampastammen, utan någon typ av kemisk tillsats som kan äventyra det slutgiltiga resultatet vad gäller kvalitet.

Bland de positiva aspekterna av hampapellets finns det utan tvekan den som är kopplad till avskogning: denna växt kan sås och odlas året runt, därför kräver den inte avskogning till förmån för uppvärmning.

För det andra producerar hampa väldigt lite aska jämfört med trä, cirka 2%, och är inte frätande, samtidigt som den garanterar en hög värmenivå. Då det är en biologisk förening under förbränning är den mindre förorenande än andra typer av trä. Utöver det är dess produktion mycket billigare. Alla dessa egenskaper gör att den blir en svår konkurrent till klassiska pellets.

Pixabay

Pixabay

Det är inte nödvändigt att köpa en ny kamin för att använda detta alternativet: hampapellets kan faktiskt användas i många olika modeller av de kaminer som finns på marknaden, det anpassar sig till de som folk redan har i sina hus. 

Om du har en pelletskamin och aldrig har provat detta ekologiska alternativ är det värt att experimentera med det under dessa sista kalla dagar eller notera inför nästa vinter!

Advertisement