En engelsk holme söker en "kung": det perfekta jobbet för den som älskar öl och sinnesfrid

av Titti Carlberg

03 Mars 2022

En engelsk holme söker en "kung": det perfekta jobbet för den som älskar öl och sinnesfrid
Advertisement

Att leva som en kung är möjligt, även om du inte är en ättling till en kungafamilj eller arvtagare till en monarkis tron. Undrar du hur? Genom att acceptera jobberbjudandet på Piel Island, den lilla brittiska ön där en historisk pub ligger och där den som driver puben är utsedd till härskare.

Vi försäkrar dig att det inte är ett skämt, utan en av de annonser om arbete som då och då väcker sensation på grund av sina egenheter och som lyckas få många människor att drömma. Älskare av öl, lugn och typiska engelska kustlandskap kan förbereda sig: detta kan vara något för dig!

Advertisement
Simon Ledingham/Wikimedia

Simon Ledingham/Wikimedia

En liten, nästan obebodd grön ö norr om Liverpool, med ett gammalt slott och en gammal pub.Den här korta beskrivningen räcker för att omedelbart komma in i den typiska brittiska atmosfären i Piel, en landremsa vars huvudattraktion - såväl som centrum för ölivet - är puben, Ship Inn. Ett värdshus med anor från 1700-talet som alltid har varit en referenspunkt och näring för turister och sjömän. Traditionen säger att dess ägare och förvaltare är känd som "Kungen av Piel", kungen som inte bara har hand om värdshuset utan också av all administration på ön.

Advertisement
Gareth Page/Wikimedia

Gareth Page/Wikimedia

Och när en ny gästgivare tillträder hålls en mycket speciell ceremoni i Piel, en sed av osäkert ursprung, men som lokalbefolkningen håller kär. Den nya härskaren på ön kommer faktiskt inte bara att ha en riktig tron att förfoga över - huggen i ek - utan för kröningen kommer han att dränkas... i öl!

Piel Island

Piel Island

Det stämmer: den lyckliga nya gästgivaren kommer att sitta på tronen, hållandes ett svärd, medan hans riddare häller den värdefulla nektaren över hans huvud. En verklig sui generis "kröning", som markerar början på ett minst sagt originellt äventyr.

I själva verket kommer den som får tjänsten som "kung", inte bara behöva vara beredd att förvalta värdshuset och de 20 kvadrathektarna på Piel Island, utan kommer också att hantera en stor ensamhet. Ön kan bara nås av turister från april till september med färja. Under resten av året, den mörka och kalla årstiden, reduceras invånarna till två personer, gästgivaren-kungen och ytterligare en person.

Piel Island

Piel Island

Naturligtvis: för många kan möjligheten att vara där ensam för att sköta den historiska puben och välkomna besökare vara förverkligandet av en dröm, men kanske inte för andra. Det behövs säkert en hel del mod - och kanske goda anlag för äventyr - att acceptera ett sådant här erbjudande, även med tanke på att kontraktet gäller en tioårsperiod.

Vad tror du? Kan du tänka dig att söka tjänsten? 

Advertisement