Efter 34 års arbete blir hon avskedad för att "hon är för kort för att köra buss"

av Titti Carlberg

20 Januari 2022

Efter 34 års arbete blir hon avskedad för att "hon är för kort för att köra buss"
Advertisement

Kan den fysiska aspekten hos en en person vara anledningen till att bli uppsagd från sitt arbete? Det instinktiva svaret är: absolut inte. Ändå är händelsen där Tracey Scholes är huvudperson mycket mer komplicerad. Kvinnan har blivit avskedad efter 34 års tjänst från bussföretaget där hon jobbade och anledningen till uppsägningen är att "hon är alldeles för kort för att köra buss".

via The Guardian

Advertisement

Tracey är 57 år gammal och bor i Manchester. Att prata om personens längd i andra sammanhang skulle inte ha varit relevant, men i det här fallet är det det, eftersom det var på grund av sin längd på 1,52m som kvinnan blev avskedad. Men hur kan det vara möjligt att företaget, efter 34 års tjänstgöring, nu anser henne för kort? Frågan gäller just transportmedlet: företaget Go North West, köpte strax före julhögtiden nya bussmodeller. På grund av hennes korta längd når hon inte längre upp för att kunna se i backspeglarna: vilket tidigare var en helt normal gest har nu blivit en omöjlighet på grund av bussarnas design. Av säkerhetsskäl hävdar företaget att de var tvungna att ta till den här åtgärden.

Advertisement
Paul Gerrard Facebook

Paul Gerrard Facebook

Tracey började arbeta i detta företag redan 1987 och på jullovet fick kvinnan uppsägningsbrevet. Orolig för framtiden köpte Tracey inte ens några julklappar till sina barn. Hon fick en uppsägningstid och Go North West sa att de var uppriktigt ledsna över att behöva säga upp en lojal anställd men kvinnan säger att hon inte vill kompromissa och gå ner i arbetstid. De gamla bussarna som finns kvar är väldigt få och hon säger att hon aldrig kommer att kunna nå det antal timmar som krävs för att ha en anständig lön. Därmed tog företaget det drastiska beslutet.

Tracey Scholes/Facebook

Tracey Scholes/Facebook

Många anklagelser framfördes på Go North West, när kollegor och medborgare förenades för att stödja Tracey och gatorna fylldes av fredliga demonstrationer och protester. Tusentals namnunderskrifter samlades in för att få Tracey tillbaka in i företaget och facket stödde också kvinnan.

Vi vet inte hur historien kommer att utvecklas, men vi hoppas att Tracey kan få det hon har rätt till. 

Advertisement