En biodlare lägger upp en bild på en bikupa: ser du drottningen?

av Titti Carlberg

10 Januari 2022

En biodlare lägger upp en bild på en bikupa: ser du drottningen?
Advertisement

Bin är grundläggande för vår miljö, eftersom de garanterar förekomsten av grödor. Utan deras närvaro skulle vi inte ha frukt och grönsaker tillgängligt. Faktum är att med sin pollineringsaktivitet garanterar de fruktens tillkomst.

Har du aldrig undrat vilken roll bidrottningen spelar?

Hon är deras ledare, alla bins moder, den som koordinerar arbetet och reproducerar äggen för att föröka arbetsbina och hon kan lägga upp till 2000 ägg per dag

Men vad gör en biodlare?

Det är han eller hon som tar hand om bikupan och ser till att bina är friska. Erica Thompson är en biodlare från Texas och hon har gett er en utmaning.

via texasbeeworks/Instagram

Advertisement
texasbeeworks/Instagram

texasbeeworks/Instagram

Erika delar med sig av en del av sitt arbete på Instagram: hon berättar om att hon räddar hela bikolonier och utbildar människor om binas värld och deras betydelse. På ett foto som hon har pubblicerat på sin Instagramprofil utmanar hon er: hon vill att webbanvändarna ska försöka lokalisera drottningen i en bikupa.

Men hur skiljer man bidrottningen från arbetsbiet? Det är bara en fråga om storlek. Drottningen har den mest långsräckta stammen, den kan mäta upp till två centimeter, medan buken är mer utvecklad och blankare än de andra binas. Kort sagt, det låter som en enkel utmaning, men det tog webbanvändarna flera minuter att lösa detta visuella spel.

Erika skrev: "Hittar du drottningen i den här kupan? Det är det största biet, med en lite längre kropp, spetsigare mage och en svart fläck på ryggen. Och här kommer en rolig sak...alla de andra bina är arbetsbin för männen har blivit utslängda i vintervädret! Rulla åt vänster för ditt svar och låt mig få veta hur lång tid det tog för dig att hitta henne. (Men snälla skriv inte var hon är!)

Advertisement
texasbeeworks/Instagram

texasbeeworks/Instagram

Webbanvändarna tyckte att utmaningen var väldigt stimulerande: det finns de som sa att de tittade på bilden på arbetstid och att kollegorna tyckte att de var förvirrade. Och det finns de som lyckades identifiera drottningen på bara ett par sekunder, och de bad Erika att lägga upp lite svårare utmaningar. Erikas följare lyckades, tack vare hennes tålamod och hennes ständiga träning (och information) på Instagram, känna igen drottningen i bikupan.

Advertisement