Om du ser denna insekt i ditt hem jaga inte bort den: den kan vara väldigt nyttig

av Titti Carlberg

03 Juli 2023

Om du ser denna insekt i ditt hem jaga inte bort den: den kan vara väldigt nyttig
Advertisement

Ofta, speciellt om man bor på landsbygden, kan det hända att man stöter på olika insekter och då är det viktigt att inte gripas av panik, för oftast är det insekterna som är räddast. Faktum är att många små djur aldrig attackerar först utan bara när de känner sig hotade. Deras reaktion är helt enkelt bara för att skydda sig själva.

Medan många insekter är läskiga, finns det tillfällen där utseendet bedrar. Fakum är att även om djuret i fråga kanske inte är omtyckt, kan det ha en mycket användbar funktion för människan. Av denna anledning är det alltid bättre att inte skada den.
Låt oss se vilka fördelarna är som de kommer med.

via Western Exterminator

Advertisement
Holger Krisp/Wikimedia Commons

Holger Krisp/Wikimedia Commons

Det händer att vissa som ser en tusenfoting i sitt hem börjar skrika av rädsla, en del kanske till och med börjar fundera hur de kan göra sig av med den på bästa sätt, men sanningen är att dessa djur är ofarliga för människan. En av dessa arter, Scutigera coleoptrata är väldigt användbar, ett gråaktigt leddjur med gula stänk, besläktad med tusenfotingen. Detta lilla djur är inhemsk i Medelhavsområden och kan vanligtvis hittas i bostäder. Om du någonsin får syn på en hemma hos dig, måste du vara väldigt försiktig så att du inte skadar den, eftersom den kan ge många fördelar: dess viktigaste fördel är att den eliminerar många andra insekter

Scutigeran livnär sig främst på kackerlackor och vägglöss, men framför allt på myggor och spindlar. Denna insekt gör inget annat än att hålla bostäder fria från oönskade gäster, som faktiskt kan skada eller irritera människan. Faktum är att tusenfotingar inte anses vara skadliga för människan. Om de skulle bita en människa orsakar bettet bara en lätt irritation (även om det alltid är bäst att vara försiktig och kontakta en läkare).

Advertisement
Kevincollins123/Wikimedia Commons

Kevincollins123/Wikimedia Commons

Även om denna insekt är ofarlig, är det alltid bäst att undvika att den invaderar ditt hem. Det bästa sättet att förhindra att den tar över din bostad är att alltid hålla rent. Människo- och djurhår, organiskt avfall och damm drar till sig insekter och följaktligen deras rovdjur som till exempel scutigere. Att hålla rent är det enda botemedlet mot insekter.

Vad sägs om detta, kände du redan till nyttan av scutigere?

Advertisement