Fryser du trots att värmeelementen är på?

av Titti Carlberg

05 Januari 2022

Fryser du trots att värmeelementen är på?
Advertisement

Händer det dig att du fortsätter att frysa fast värmen är på och utetemperaturen inte är speciellt låg? Ofta blir de, som säger att de fryser även när det inte "är kallt", hånade och förnekade av människor som har tunnare kläder på sig eller till och med känner sig överdrivet varma.

Att frysa oavsett utetemperaturen är ett tillstånd som är vanligt för många: det kan helt enkelt bero på en längre period av inaktivitet, men i en del fall är det ett symptom på ett hälsotillstånd som måste utredas av läkare.

via Web MD

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Händer det dig att du fryser och täcker dig med lager på lager av kläder och filtar när människorna runt dig säger att det inte alls är kallt, att de till och med svettas?

Du kan vara överkänslig mot kyla. Ofta är känslan av kyla kopplad till exakta, helt normala förhållanden: om du till exempel har suttit och arbetat ett par timmar vid datorn kan din kropp kännas kall på grund av inaktivitet. I detta fall kan det räcka med lite rörelse (några minuters löpning på plats eller, om du är hemma göra några hushållssysslor) för att bli varm.

Om däremot den outhärdliga känslan av att frysa inträffar vid flera tillfällen och under långa perioder av året - inte bara på vintern, då temperaturen normalt är låg - så kan det vara ett symptom på något annat.

Faktum är att det finns olika patologier som orsakar en irriterande känsla av kyla i kroppen.

Advertisement
pixabay

pixabay

Till exempel kan dålig blodcirkulation få dig att känna dig kall även när det inte är så kallt: i det här fallet  fryser du främst om händer, fötter, näsa och öron, de kroppsdelar där blodcirkulationsproblem i allmänhet är mer konsekvent.

Det finns även andra patologier som stör cirkulationen eller orsakas av den (Diabetes och Raynauds syndrom): fråga din läkare om råd, om han/hon anser det nödvändigt kan han/hon låta dig gå igenom tester och besök hos specialister för att bedöma kvaliteten på ditt cirkulationssystem.

Känslan av att frysa kan även bero på problem med sköldkörteln: sköldkörteln är en körtel som bland många funktioner också tjänar till att korrekt reglera kroppstemperaturen. 

Orsakerna till överdriven känsla av att frysa slutar inte där: det finns ett brett spektrum av tillstånd som kan manifestera sig som en perenn känsla av kyla.

Om du fryser ofta eller känner dig alldeles för kall är det bästa du kan göra att prata med din läkare. Det är sant att vissa människor har lättare att frysa än andra, utan att ha hälsokomplikationer: men innan du ger upp tanken på att inte kunna ta av dig handskarna ens inomhus är det bra att prata med din läkare.

Advertisement