Kan bikarbonat verkligen hjälpa oss att smälta maten? Detta är vad du behöver veta innan du använder det - Curioctopus.se
x
Kan bikarbonat verkligen hjälpa oss…
Den här kvinnan fick ett hus tack vare byteshandel: hon började med en hårnål Föremål med mystisk innebörd: 21 personer som bett webben om hjälp för att förstå vad det är

Kan bikarbonat verkligen hjälpa oss att smälta maten? Detta är vad du behöver veta innan du använder det

28 December 2021 • Av Titti Carlberg
11.368
Advertisement

Bikarbonat är något som aldrig saknas i hemmet, det är en ekonomisk ingrediens som visar sig vara en allierad i flera avseenden: det är otroligt mångsidigt och kan användas i hushållsarbete, för att få golv och bestick att glänsa och för att eliminera dålig lukt från kläder och mattor. Men idag vill vi prata om en uråldrig användning, en av de klassiska mormorsmedlen: bikarbonat för matsmältningen.

Är det verkligen användbart? Ja absolut, det har sen lång tid tillbaka använts mot matsmältningsbesvär, magsyra eller halsbränna. Oavsett om du har ont i magen eller ätit mer än vanligt vid ett speciellt tillfälle. Låt oss se lite närmare på hur och varför du ska använda bikarbonat.


image: Curioctopus

Vi är inte här för att förklara vad som händer i kroppen, ur kemisk synvinkel, när vi får i oss bikarbonat. Men vad händer i vår kropp när vi får i oss bikarbonat? Kort sagt, när bikarbonat löses i vatten ger det upphov till en lätt basisk lösning, som är till för att motverka matsyra, ofta förknippad med dålig matsmältning. Detta neutraliserar surheten i magsaften, vilket underlättar matsmältningsmekanismerna och bekämpar halsbränna. 

Det är dock ett tillfälligt botemedel, det vill säga, det lindrar besvären utan att helt eliminera dem. Det är därför det rekomenderas i sällsynta fall - till exempel när vi har ätit för mycket - och inte när du lider av kroniska magproblem. Dessutom rekomenderar vi att du rådgör med din läkare innan du använder det, särskilt om du följer en lågnatriumdiet eller har haft mag- eller njurproblem.

image: Flickr

Om du vill använda det efter en större måltid än vanligt rekommenderar vi hur du använder det: lös upp en tesked (inte full) bikarbonat i ett glas vatten, helst rumstempererat. Du måste röra om lite innan det löser upp sig helt. Vi rekommenderar att du tar det en eller två timmar efter måltiden, och inte direkt efteråt. Du borde redan efter några minuter känna en lättnad.

Har du någonsin provat detta ofelbara botemedel från din mormors tid? Tycker du att det är användbart när du har ätit dig proppmätt?

Tags: MärkligtFuskMå bra
Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack