x
Detta kartonghus sätts ihop på nolltid…
Går du långsamt eller snabbt? Enligt denna studie kan din gång avslöja din IQ Hon ordnar en middag med vänner men ingen av gästerna dyker upp: den tråkiga upplevelsen

Detta kartonghus sätts ihop på nolltid och håller i hundra år: den ekonomiska och hållbara idén

27 December 2021 • Av Titti Carlberg
4.974
Advertisement

Ett ekonomiskt, praktiskt, modulär och framförallt ett vackert hus. Vid en första anblick så ser det ut som vilket hus som helst, men istället har huset, som är designat i Holland av Fiction Factory, en mycket märklig egenskap: det är gjort av kartong!

Det är en mycket ekologisk och superbeständig struktur eftersom dess livslängdsgaranti är hundra år. Den kräver inte fundament, den kan placeras i alla tillgängliga utrymmen och - eftersom den är modulär - kan du bestämma storleken efter din tillgänglighet. Är du redo att upptäcka den närmare?


image: Wikkelhouse

Idén att bygga ett kartonghus kom från att observera de nya produktionsteknikerna för... tomatlådor. Eftersom de är särskilt ömtåliga frukter måste tomaterna skydas med motståndskraftiga men också mjuka lådor.

De nya teknikerna för tillverkning av dessa lådor när det gäller motståndskraft mot stötar och dåligt väder, att de övertygade ägarna av Fiction Factory att designa ett hus tillverkat i detta material.

Den tvinnade modellen kommer med mer än 24 lager av nyfiber taget från skandinaviska täd och gjutna efter den form du önskar.

Dessa skikt är fixerade tillsammans med en särskilt kraftfull typ av lim som kan skapa isolerande och motståndskraftig inre struktur. Hela huset är täckt och avslutat med ett lager av trä och aluminium för att undvika skador orsakade av väderfenomen.

Advertisement

Modellen av detta hus kallas "Wikkelhouse" och det säljs med en garanti på över 100 år och är upp till tre gånger mer miljövänligt än någon annan vanlig murad konstruktion.

Detta hus kan med stor lätthet transporteras vart du vill. Det kan även utökas genom att lägga till nya moduler i strukturen och därför kan storleken variera efter kundens behov eller tillgänglighet. Varje enskild modul i huset är 1,2 meter lång, och du kan lägga till så många extra moduler du vill utan någon begränsning.

Undrar du hur mycket ett hus av den här typen kostar? Basmodellen Wikkelhouse i tre sagment kostar cirka 25.000 euro och är klar på bara en byggdag.

Advertisement

Vi måste också säga att detta företag för närvarande realiserar det nya konceptet med stor omsorg och dess produktion är - för närvarande - mycket begränsad:  endast ett dussin stycken släpps ut på marknaden per år. Men detta är verkligen en trend att titta på för dess mångsidighet, portabilitet och prisvärdhet.

Vad tycker du?

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack