Inga klackar och snäva kjolar: på detta flygbolag får flygvärdinnor ha byxor och bekväma skor

av Titti Carlberg

21 Oktober 2021

Inga klackar och snäva kjolar: på detta flygbolag får flygvärdinnor ha byxor och bekväma skor
Advertisement

Vi har sett det med våra egna ögon: alla flygvärdinnor bär strikta uniformer, vilket får dem att se eleganta och professionella ut. Om uniformerna för män består av byxor, skjorta och kavaj, är uniformerna för kvinnorna ofta mer obekväma: de måste bära skor med klack, tajta kjolar och ha håret uppsatt i hårt åtdragna frisyrer. Ett flygbolag har dock beslutat att göra en förändring och gå emot stereotypen av flygvärdinnor.

skyup.aero/Instagram

Det är SkyUp Airlines, ett privat företag som har sin bas i Ukraina: där kommer flygvärdinnor att bära bekväma kläder, bekväma byxor, gymnastikskor och, om de så önskar, en sidenscarf. Denna förändring härrör från erfarenheter och klagomål från flygvärdinnor, vars uniform hindrade dem från att utföra sina uppgifter. Flygvärdinnan Alexandrina Denysenka har sagt att: "Det är vackert med klackar, det ifrågasätter jag inte, men fötterna svullnar och gör ont i slutet av flygningen. Att få ha gymnastikskor på sig är helt fatastiskt! Om en besättning måste landa i vatten och evakuera, kan klackarna förstöra stegen, och det är nog inte särskilt lätt att simma i en tajt kjol".

Advertisement
SkyUp Airlines/Facebook

SkyUp Airlines/Facebook

Flygbolaget insåg att kläderna som bars, särskilt av kvinnor var för konservativa, baserade enbart på estetik och tog inte hänsyn till andra mycket viktigare element som bekvämlighet. SkyUp Airlines marknadsföringschef insåg att arbetet som flygvärdinna inte är ett "romantiskt" jobb: det är ett tufft jobb som inte enbart bygger på den estetiska aspekten. Nya uniformer introducerades alltså: de är orangefärgade - för att matcha företagets märke - designade av ukrainska designer och mycket bekväma. Kvinnorna tvingas inte längre att ha höga klackar utan kommer att kunna bära bekväma sneakers och de kan också, om de vill, överge den hårt åtdragna frisyren för en lös svans eller fläta. Denna förändring är inte bara reserverad för kvinnor: en uniform för män är också under förberedelse, de kommer att få bära en t-shirt istället för skjorta, en väst och svarta gymnastikskor. Vad tycker du om denna radikala förändring?

Advertisement