De bästa tipsen för att ta hand om en Sanseviera, den fantastiska växten som renar ditt hem

av Titti Carlberg

24 Oktober 2021

De bästa tipsen för att ta hand om en Sanseviera, den fantastiska växten som renar ditt hem
Advertisement

Bland de mest populära växterna att ha hemma finns sansevieria, och det är inte så svårt att förstå varför denna växt är så populär.

En hemmiljö berikad av den ger en fantastisk känsla: dess utseende är objektivt behagligt, så mycket att sansevieria (även kallad svärmorstunga) är perfekt för alla de situationer där du vill förbättra inredning och design med en fascinerande touch av grönt. Men dess fördelar är inte bara begränsade till estetik. Denna växt är faktiskt en fantastisk gåva som naturen har skänkt oss, även när det gäller praktiskt och välbefinnande. Redo att se några tips om hur du ska sköta den för att få den att växa på bästa sätt?

via Colorado State University & Denver County Extension Master Gardener

Enzo Rippa/Wikimedia

Enzo Rippa/Wikimedia

Sansevieria är en suckulent från Asparagaceae-familjen med ursprung från Asien och Afrika som verkligen verkar existera specifikt för att ta plats i våra hem. Inte bara för att den är vacker att se på utan också för sin ringa storlek, den knappa uppmärksamhet den kräver och framförallt för att den renar luften mycket effektivt, vilket flera studier har dokumenterat.

Den mest kända är förvisso den som utförts av NASA, där sansevieria har fått en viktig plats bland de olika växterna som kan absorbera de föroreningar som finns i luften vi andas och samtidigt frigöra syre. Även om den inte kräver särskild vård, men om vi vill ha florida och friska exemplar, är det nödvändigt att tänka på några enkla men användbara försiktighetsåtgärder. 

Dess sorter är många, från väldigt små till de med olika former på bladen. Alla kännetecknas dock av gemensamma egenskaper som hjälper oss att sköta dem på bästa sätt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  1. Ljus och positionering: för det första behöver den rikligt med omgivande ljus och att den inte utsätts för temperaturer under 10 grader. Varma rum är däremot inga problem, eftersom sansevieria står emot perfekt i dessa sammanhang. Att placera den på bästa sätt är därför grundläggande, eftersom den behöver lyse, men inte direkt på den.
  2. Hur ofta ska den vattnas? När du har hittat det bästa stället hemma att ställa den på, behöver du inte ägna alltför mycket upmärksamhet åt att vattna den. I själva verket är det bara nödvändigt att ge den vatten när jorden är helt torr, med intervaller som kan nå en eller två veckor till en månad. Men var alltid noga med att inte överdriva.
  3. Vilken jord är bäst? Universaljord är perfekt för sansevieria, kanske med ett lager lera eller krukskärvor i botten av krukan.
  4. Är det nödvändigt att beskära den? Svaret på det är nej. Det räcker med att du rengör blade då och då och plockar bort de som är torra eller sjuka.
  5. När ska man plantera om den och hur reproducerar man den? För omplantering är det tillräckligt att göra det vartannat år, helst på vårkanten, i en större kruka för att underlätta reproduktion. För detta ändamål, genom att ta sticklingar eller skära av bladen och plantera om dem, kommer du få den att födas på nytt. Sen är det bara att vänta på att de ska växa upp!                                                                                                                                                                                                                                                                     

Kort sagt denna växt är verkligen idealisk för alla som vill ha ett naturligt element full av charm hemma, nyttig för hälsan och mycket lätt att sköta. Man behöver inte ha "gröna fingrar" för att klara det och med lite omsorg kommer sansevieria att löna sig mycket! Är du redo att välkomna den till ditt hem?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Advertisement