De ger 100.000 $ till en hemlös och säger att han är fri att göra vad han vill med pengarna: det sociala experimentet

av Titti Carlberg

20 Oktober 2021

De ger 100.000 $ till en hemlös och säger att han är fri att göra vad han vill med pengarna: det sociala experimentet
Advertisement

Vem har aldrig fantiserat om hur livet skulle vara om man var rikare än vad man är? Alla, åtminstone en gång, har tänkt på vad de skulle göra för att slå sig till ro eller kunna njuta av ett infall med en stor summa pengar som man har vunnit, tjänat eller kanske ärvt.

För Ted Rodriguez, huvudperson i den här berättelsen, blev detta dock inte verkligt på grund av en av ovan nämnda skäl, utan för att han deltog i ett socialt experiment. Mannen, som är hemlös, från Los Angeles, kunde aldrig tro att han verkligen skulle få uppleva en sådan möjlighet. Men tack vare ett kontroversiellt tv-program fick han 100.000 dollar, med vilka han kunde göra vad han ville, så länge han lät sig filmas. Låt oss se vad som hände.

via Reporte Queretaro

Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Den ursprungliga idén kom från manusförfattaren Wayne Powers, som var medveten om situationen för många hemlösa i Los Angeles, han undrade vad som skulle hända om någon av dem plötsligt hade en förmögenhet i sina händer. "Skulle det förändra personens liv till det bättre eller skulle det vara sämre för personen?" Med denna fasta fråga i åtanke drev Powers sin idé framåt och involverade Rodriguez i dokumentärserien Reversal of Fortune.

Inte långt efter fick hemlösa Ted en portfölj med 100.000 dollar i nya 20 och 50-sedlar, med en försäkran om att han kunde använda pengarna på vilket sätt han ville. Vad var villkoret? Hans aktiviteter skulle filmas till en dokumentärserie. 

Vid tidpunkten för hans engagemang i showen levde Ted Rodriguez på cirka 20 dollar om dagen och försökte överleva på det lilla han hade. Till en början var han väldigt misstänksam, men efter en tid insåg han att han faktiskt kunde göra vad han ville med pengarna som låg i portföljen, och det gjorde han.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Utan någon inblandning från inspelningsteamet filmades Ted när han levde sitt liv som en rik man. Den enda "hjälpen" från Powers och hans team var beviljandet av en finansiell rådgivare till den förre detta hemlösa mannen. En person som dock inte helt lyckades få honom att spendera pengarna på ett framgångsrikt sätt. Även om den hemlösa mannen i början hade agerat rimligt och utan att överdriva med att spendera, ignorerade han efter en tid konsulentens råd och började spendera på tok för mycket.

Som om det inte var nog var det många personer runt honom som drog nytta av situationen, ofta av ren ekonomisk bekvämlighet. Den förre detta hemlösa mannen sökte aldrig något jobb och han trodde att 100.000 dollar skulle räcka lång tid, kanske till och med för alltid. men det gjorde de inte. Olika onödiga utgifter förde honom snabbt tillbaka till utgångsläget: pengarna var slut och på drygt 6 månader var han tillbaka i fattigdom.

Ted har erkänt att han, trots allt, inte är helt missnöjd med sitt tillstånd, Experimentet misslyckades, men öppnade upp för en rad ekonomiska och sociala reflektioner. Det är faktiskt inte så ovanligt att de som vinner stora belopp inte klarar att hantera dem på bästa möjliga sätt och det slutar med att pengarna tar slut på kort tid. Vad skulle du ha gjort i hans ställe?

Advertisement