En moster ger sin systersonson en lott och upptäcker att det var en vinnande lott: hon ber honom att ge henne vinsten

av Titti Carlberg

19 Oktober 2021

En moster ger sin systersonson en lott och upptäcker att det var en vinnande lott: hon ber honom att ge henne vinsten
Advertisement

Gärningar av generositet bör göras av just generositet: gåvor ska man ge spontant för att göra en annan person glad och lycklig, inte med hopp om att det kan bli en personlig vinning. Det är dock inte alltid lätt att vara glad för andras skull och egoism tar ofta över. En moster berättade den märkliga historien på Reddit, hon väckte en bitter kontrovers och fick mycket kritik: hon hade köpt en lott till sin systerson i present, men när hon fick reda på att det var en vinstlott bad hon honom att ge henne en del av vinstsumman.

via reddit

Not the actual photo - sharon McCutcheon/Unsplash

Not the actual photo - sharon McCutcheon/Unsplash

Det är mostern, som vet att hon inte har agerat helt ärligt, som berättar historien. Hon presenterar sin nuvarande situation på detta sätt, med hopp om att redditanvändarna ska få en fullständig bild av situationen och sedan ge henne en opartisk åsikt: "Jag har haft ett riktigt svårt år, jag blev uppsagd från mitt jobb och jag får ingen arbetslöshetsersättning. Jag äger huset jag bor i och har lyckats skrapa ihop pengar till att betala fastighetsskatten och andra räkningar med ströjobb, men äter i stort sett bara potatis varje måltid. Saken är den att jag älskar min systerson och kunde inte leva med att veta att jag inte hade råd att köpa en present till honom på hans födelsedag. Jag samlade ihop alla småmynt jag hade och köpte ett par skraplotter till honom som han vann på. På den ena vann han cirka $ 50 och den andra vann han en femsiffrig summa. Jag menar, pengar som förändrar ens liv till det bättre (jag kan inte säga hur mycket han vann för i vårt statliga lotteri är alla vinnare offentliga)".

Advertisement
Not the actual photo - Sharon McCucheon/Unsplash

Not the actual photo - Sharon McCucheon/Unsplash

Kvinnan fortsätter: Hans föräldrar har väldigt gott om pengar, min systerson har en fullt finansierad högskolefond och alla materiella saker han kan önska sig. När jag fick reda på att han hade vunnit sa jag till min syster att det skulle vara snällt av honom om han delade med sig 3/4 av vinsten till mig. Hon frågade mig om jag var seriös och jag svarade att jag verkligen behövde pengar och hon avröt direkt telefonsamtalet. Jag skickade ett meddelande till min systerson, men jag tror att han har blockerat mitt nummer. Saken är den att JAG BEHÖVER verkligen pengar."

Kvinnan definierade sig som "generös" då hon bara hade bett om en del av vinsten. Redditanvändarna hade inga tvivel: kvinnans begäran, trots hennes ekonomiska situation, är orimlig. Gåvor är gåvor och kan inte begäras att returneras; kvinnan har därför ingen rätt till vinsten och borde inte ha ställt denna förfrågan. Det hade varit mer lämpligt att be om hjälp, inte att be om en del av hennes systersons vinst. Vad tycker du? Är kvinnans begäran orimlig?

Advertisement