Man och hustru sover i separata sängar sen 7 år tillbaka: "vi är lyckligare nu"

av Titti Carlberg

19 Oktober 2021

Man och hustru sover i separata sängar sen 7 år tillbaka: "vi är lyckligare nu"
Advertisement

Vi tar för givet att man och hustru nödvändigtvis måste sova i samma säng: motsatsen skulle faktiskt vara ett tydligt tecken på ett problem eller en spricka i förhållandet. Vad händer om detta inte är fallet? Enligt ett gift par och enligt vetenskap kan det att sova i separata sängar hjälpa paret att bli lyckligare. 

En kvinna berättar om hur hon känner det: hon och hennes man har varit gifta i 8 år varav 7 av dessa år har de föredragit att sova i olika rum. Trots de tvivel som många har uttryckt kunde deras relation inte vara lyckligare.

via The Guardian

Damir Spanic/Unsplash

Damir Spanic/Unsplash

Kvinnan hävdar att varje äktenskap har sina egna regler, och det finns inga regler som fungerar för varje par: förlovade par eller makar måste arbeta hårt för att hitta det som fungerar bäst för dem. En kväll bekände maken för henne att han hade sovit i det andra rummet eftersom han inte kunde sova ordentligt på grund av hennes rörelser: hon snarkade och vände sig i sängen hela tiden. Så de bestämde sig för att ta itu med problemet över att sova tillsammans: en av de två vaknade alltid under natten eftersom den andra snarkade eller klev upp för att dricka vatten. De hade också helt olika sömnscheman, så de beslöt sig för att det skulle vara bättre att sova i skilda rum och märkte omedelbart fördelarna: de vaknade mer utvilade och mer avslappnade och mötte dagen med en helt ny energi. 

Advertisement
bruce mars/Unsplash

bruce mars/Unsplash

Det finns flera vetenskapliga studier som stöder denna vana, vilket för många kan verka motströmmande. Forskaren Paul C. Rosenblatt säger uttryckligen att det att sova tillsammans kan orsaka sömnlöshet. Sociologen har utfört experiment med flera par och har upptäckt att utebliven sömn ofta är orsaker till bråk: en av dem vill ha tv:n på, en av dem snarkar, rör sig eller kliver upp, är ofta orsak till konflikt. Sömnexperten Neil Stanley, å andra sidan, säger att sova är en "självisk aktivitet" och därför inte bör delas med någon. Kort sagt, att sova i separata sängar är inte början på slutet; det är, även detta enligt forskaren, det klokaste valet: för att du sover djupare och tar hand om ditt välbefinnande, och det gör paret lyckligare. Vad tror ni?

Advertisement