Vaknar du alltid klockan 3 på natten med tankar som snurrar i huvudet? Psykologer förklarar varför

av Titti Carlberg

24 Oktober 2021

Vaknar du alltid klockan 3 på natten med tankar som snurrar i huvudet? Psykologer förklarar varför
Advertisement

De tidiga morgontimmarna är de sömnlösas mörka utrymme. Särskilt klockan tre på morgonen är den värsta tiden man kan vakna: tankarna är som en flod som svämmar över från vilken det är omöjligt att få andrum. Och det värsta är arten av dessa tankar, ofta katastrofala eller destruktiva. Men varför? Varför uppstår detta fenomen och var kan man hitta en lösning på att få stopp på det? En psykolog - som också lider av denna obehagliga störning - berättar på webben om vad han tror är orsakerna och vilken lösning han tror sig ha på denna svåra nattliga situation.

via Healthline

Alyssa L. Miller/Flickr

Alyssa L. Miller/Flickr

De som vaknar klockan tre på morgonen vet detta: det är den tiden då alla de värsta tankarna tar form i mörkret. Överraskande nog försvinner dock nattens oro i dagsljuset, de som klockan tre på morgonen var helt irrationella och improduktiva. Men varför händer detta?

Rent fysiskt, en normal natts sömn, når vår neurobiologi en vändpunkt vid 3 eller 4-tiden på morgonen. Kroppstemperaturen börjar stiga, sömnimpulsen minskar eftersom vi har sovit i några timmar, utsöndringen av sömnhormonet melatonin har nått sin topp och nivåerna av stresshormonet kortisol ökar medan kroppen förbereder sig för att starta dagen.

Det är också sant att vi ofta vaknar under natten utan att vi tänker på det, eftersom lätt sömn är vanligare under den andra halvan av natten. När vi sover gott är vi faktiskt helt omedvetna om dessa uppvaknanden. Fast om du nu tänker dig lite stress i dessa uppvaknanden, så får du ett oroligt uppvaknande där du är i ett fullt medvetet tillstånd.

 

Advertisement
Taber Andrew Bain/Flickr

Taber Andrew Bain/Flickr

Faktum är att stress är en av huvudorsakerna till sömnlöshet. Uppenbarligen är det så att ju mer stress som ackumuleras under dagen, desto fler återverkningar får det under natten. Här går vi snabbt över från en fas av "rem" sömn till en fas av lätt sömn där våra tankar börjar flöda fritt i vårt sinne. Paradoxalt nog kan samma oro över att vara vaken när man "ska" sova framkalla ångest. En mycket svår situation att hantera eftersom ju mer vi försöker somna, desto mer stimulerar de vårt sinne att tänka.

Under denna fas av sömnen, mitt i natten, befinner vi oss i ett tillstånd av "låg energi" både fysiskt och kognitivt. Enkelt uttryckt saknar vi det som får oss att känna oss säkra, som till exempel våra sociala kontakter, som vi den tidpunkten inte är tillgängliga. Utan människors närhet lämnas vi ensamma i mörkret med våra tankar. Kort sagt, vi känner oss sårbara. Så vårt sinne har delvis rätt när det drar slutsatsen att problemen den har genererat är olösliga - klockan tre på morgonen - skulle nog de flesta problem, bokstavligt talat, vara det.

Men när solen väl gått upp, sätts alla tragedier som verkade olösliga mitt i natten, i perspektiv. Ljuset skingrar oron och lösningarna på problemen verkar uppenbara. Vi tycker att det är ofattbart att vi har slösat bort tid på att uppleva ett drama som inte har förverkligats. Så hur ska man kunna övervinna detta problem?

Det finns många, idag, som utövar mindfulness-meditation för att undkomma uppvaknandet klockan tre på morgonen. Men hur utövas det?

Man uppmärksammar sina sinnen och i synnerhet ljudet av sina andetag. När tankar uppstår måste man försiktigt vända sin uppmärksamhet mot ljudet av andetagen. Ibland fungerar den här övningen, ibland inte. För den som fortfarande fastnar i negativa tankar efter 15 till 20 minuter, är det bra att följa farmoderns råd att dricka ett glas varm mjölk och läsa några sidor i en bra bok.

Advertisement