Sharenting: anledningar till varför det nog inte är så bra att dela foton av barn på sociala medier

av Titti Carlberg

10 Oktober 2021

Sharenting: anledningar till varför det nog inte är så bra att dela foton av barn på sociala medier
Advertisement

Det är framförallt influensers som gör det, men inte bara: även andra personer tenderar att dela foton av sitt privatliv på sociala medier. Det finns en gräns mellan vad som är offentligt och vad som är privat, och denna gräns bör inte överskridas, Men ändå lägger många föräldrar upp foton på sina barn på olika plattformar. Lustiga foton, söta foton och foton som lyckas väcka uppmärksamheten hos följare, vänner och nyfikna bekantskaper. Foton på barn som äter, videor av barn som skrattar, leker eller sover. Om det nu anses normalt att lägga upp foton på sig själv, är det, att dela foton av sina barn, en sak som kan väcka frågor och tvivel av etisk natur, men inte bara det.

via BBC

Jonathan Borba Unsplash

Jonathan Borba Unsplash

Denna åtgärd kallas sharenting, vilket menas praxisen med att dela sina barns foton på sociala kanaler. Det är en term som nyligen myntades, även om detta fenomen går tillbaka långt i tiden. Sharenting har stått i centrum för många debatter och har involverat psykologer och pedagoger, som har undrat över lämpligheten att dela foton på barn eller om det döljer någon fara att göra det. Förespråkarna tror att det helt enkelt är en handling som avslöjar hur lyckliga föräldrarna är över sitt barn och stoltheten de känner över dem, men experterna fruktar denna medieexponering och talar också om kränkningar av deras integritet. Idag är barn naturligtvis mer bekväma med teknik än vad de var förr. Men deras generation är den som är uppfödd med sociala nätverk: deras foton delas från en mycket tidig ålder.

Advertisement
Raul De Los Santos Unsplash

Raul De Los Santos Unsplash

Forskare fruktar att barnens förhållande till integriteten i framtiden kan komma att äventyras. De fruktar att generationen som är "uppvuxen på sociala medier" kan ha svårt, i framtiden, att skilja på gränsen mellan det offentliga och privata. Men är de säkra på det? Absolut inte! Allt handlar om gissningar och oro. Barn är dock inte medvetna om att de är utsatta på sociala medier och har inte möjlighet att uttrycka sitt samtycke. En diametral motsatt situation kan också inträffa: just för att de blivit utsatta vid en tidig ålder, kan de - vid en vuxen ålder och mer medvetna - bli avundsjuka på sitt privata liv och på så sätt låta bli att dela sin privata sfär i verkliga livet.

Advertisement