I Gibraltar har det upptäckts en "hemlig kammare" som har varit stängd i 40.000 år

av Titti Carlberg

04 Oktober 2021

I Gibraltar har det upptäckts en "hemlig kammare" som har varit stängd i 40.000 år
Advertisement

Nej, detta handlar inte om Harry Potters hemliga kammare, inte heller om de konstiga saker som hände inne i den. Detta är istället en kammare full av hemligheter som går många år tillbaka i tiden, närmare bestämt till den period då Neanderthalmänniskan levde. Denna hominid, som i många avseenden liknar Homo Sapiens, levde under den mellersta paleolitiska perioden, för mellan 200.000 och 40.000 år sedan.

via sciencetimes

evolution soup twitter

evolution soup twitter

Neanderthalmänniskan har alltid fascinerat forskare som genom historien har upptäckt kvarlevor av dem. En ny upptäckt kan dock avslöja ny information om deras gömställe. I Vanguard Cave, en av de fyra grottor som utgör grottkomplexet Gorham - i Gibraltar - finns en verklig kammare full med hemligheter, och forskare tror att de sista männen som levde under den paleolitiska perioden skulle ha gömt sig därinne. Vanguard Cave är en naturlig havsgrotta som utsågs till världsarv av Unesco 2016, den är 35 meter hög och innehåller många fynd som har studerats av de arkeologer som gräver på platsen. År 2012 började utgrävningarna och då sökte de i första hand efter underjordiska passager eller rum som kunde ha täckts över med sand under tidens gång. Således upptäckte de den "hemliga kammaren".

Advertisement
Gipmetal77 wikipedia

Gipmetal77 wikipedia

Professor Clive Finlayson och hans team hittade en lucka och ett litet hål i marken, vilket visade sig vara en liten passage som ledde dem till detta rum, fylld med djurrester. Det som forskare försöker förstå är varför djuren fanns i det rummet, om de tog sig dit själva eller om de blivit förda dit: några ledtrådar fick dem att tro att neanderthalarna hade tagit med sig djuren dit.

I de andra grottorna i komplexet upptäcktes neanderthalhärdar och verktyg som visar på att de hade använts som tillflyktsort, men hittills har inga ytterligare rester hittats: därför är upptäckten av en hemlig kammare - tidigare okänd - väldigt spännande för forskarna. Men inga rester av människokroppar har hittats och detta undrar forskare över. En trolig förklaring är att de dödas kroppar fördes någon annanstans, utanför den grotta som människorna på den tiden kallade för sitt hem.

Advertisement