En kille hittar ett par 100 år gamla Levi's jeans: de låg i en övergiven gruva

av Titti Carlberg

10 Oktober 2021

En kille hittar ett par 100 år gamla Levi's jeans: de låg i en övergiven gruva
Advertisement

Den som är passionerad av jeans kommer att älska den här artikeln. Det är inte alla som får utforska övergivna gruvstäder och framförallt händer det inte att alla hittar original Levi Strauss jeans från slutet av 1800-talet då denim bara användes som arbetsklädsel på grund av dess främsta egenskap: robustheten.

Om Levi's kläder, idag, anses vara extremt fashionabla var situationen förr i tiden helt annorlunda. Vintage-bitar från detta kända märke är snabbt slutsålda, men tack vare sin underjordiska forskning lyckades Brent Underwood hitta kläder som nu är sällsynta.

via Ghost Town Living/Youtube

Brent är en amerikansk kille som har bott i hela sitt liv nära den övergivna gruvstaden Cerro Gordo i Kalifornien. Fascinerad av den underjordiska världen lovade han sig själv att han en dag skulle klättra ner för väggarna i de okända djupen för att upptäcka vad det gömmer sig för hemligheter där nere.

Idag är han en berömd utforskare tack vare de videor som han publicerat på sociala nätverk, När Brent utforskar stenbrottens djup, hoppas han kunna hitta artefakter som kan berätta historier om sin födelsestad. Till sin stora glädje kom han faktiskt under sin senaste "geofysiska" expedition över en underlig överraskning. 

För att klara den svåra nedklättringen var Brent tvungen att använda flera hundra meter rep och en mycket osäker stege. Men tack vare hans skicklighet och sitt mod tog han sig ner utan problem. På första våningen stötte han dock på det som såg ut att vara en hög med kläder. Han närmade sig högen och när han noggrant hade granskat kläderna insåg han dess värde: han hade hittat väldigt gamla Levi's jeans.

Advertisement
Ghost Town Living/Youtube

Ghost Town Living/Youtube

Även om de en gång i tiden var enkla arbetsjeans, är värdet, idag, på dem skyhögt och det finns samlare som skulle betala mycket för dessa originalkläder som är från slutet av artonhundratalet.

Det berömda märket Levi Strauss & Company började skapa dessa blå jeans på mitten av artonhundratalet just för att de hade upptäckt att detta tåliga tyg var mycket lämpligt för manuellt arbete då det inte sprack sönder så lätt. Levi's började göra affärer mestadels i San Fransisco under California Gold and Silver Rush, då det grävdes i många gruvor och gruvarbetarna behövde tåliga kläder som var anpassade för hårt arbete.

Ghost Town Living/Youtube

Ghost Town Living/Youtube

Brent säger att han är mycket entusiastisk över vad han har hittat och att han mycket väl vet att han håller en unik bit från sin födelsestad i sina händer.

Advertisement